Omuz donması nedir?
Gün içerisinde koşturmalardan kaynaklanan vücudunuzun çeşitli bölgelerinde oluşan ağrıları genellikle normal karşılarız. Fakat işin birde karanlık yüzü var!
Daha önce belkide hiç duymadığınız 'Omuz donması' hastalığı isminden de anlam çıkarabileceğiniz gibi omuzunuzu hareket ettirmede oldukça zorlandığınız ve şiddetli ağrıların eşlik ettiği bir hastalıktır. Günümüzde birçok insanlarda yüzde ikisinde görülen ve yaş aralığı genellikle 40 ve 70 yaşlarındaki kişilerde görülmektedir.
Bu hastalığa yakalananlar arasında on kişiden yedisinin kadın olduğu gözlenmektedir. Omuz donukluğu toplum arasında çok bilinmediği için genellikle 'üşütmüşümdür' düşüncesi ile tedavinin erken teşhis edilmesinde geç kalınmaktadır. Uzmanlar omuz donmasının nedenleri arasında insanların fazla kilolarından kurtulmaları için gün içerisinde çok fazla omuz ve kol çalışmaları, esneme, gerilme hareketleri yapmak olduğunu söylüyor.
Peki donu omuz hastalığının belirtileri nelerdir?
-Gün içerisinde dinlenirken omuzunuzda geçmeyen uzun süren ağrıların olması,
-Akşamları uyku moduna geçerken geçmeyen şiddetli ağrılara maruz kalma,
-Gün içerisinde evde, okulda, iş yerinde omuz hareketlerini yapamama durumlarının oluşması donuk omuz hastalığının belirtileri arasında yer almaktadır.
Donuk omuz hastalığının tedavisi var mıdır, nedir?
Uzmanlar donuk omuz tedavisinin, fizik tedavi veya ilaç tedavisi olarak ikiye ayırmışlarıdır. İlk olarak omuzda oluşan ağrıyı kontrol edebilmek için ağız yolundan ilaç tedavisine başlanmaktadır. Ardından 'ilaç tedavisi' sürecinde omuzunuzdaki hareket kısıtlamalarına yönelik 'fizik tedavi' uygulamaları yapılmaktadır. Eğerki bu iki yöntem tedaviye sonuç vermediği durumlarda ise uzmanlar kapalı ameliyat ile eklem kapsülünün gevşetilmesi ile olumlu sonuçlar elde edildiğini belirtiyorlar.