Kadınların yaptırması gereken sağlık taramaları nelerdir?
Hastalıkları kontrol altına almanın bir diğer yolu, erken teşhistir. Kadınların yapması gereken bazı uygulamalar var. Unutmayın bu uygulamalar hayat kurtarıyor!
Erken teşhisi kolaylaştırmanın bir diğer yolu da her yıl düzenli olarak jinekolojik muayene yaptırmalısınız!
Bu muayenelerin yanında oldukça kolay ve zahmetsiz olan ultrasonografi de yaptırmalısınız. Bu kontroller ile rahim ve yumurtalıklarınız ayrıntılı olarak incelenmektedir. Bu ayrıntılar ile yumurtalıklarınızda kanser tehlikesi var mı yok mu tespitleri yapılarak incelemeye alınıyor.
Regl döneminizin hemen sonrasında meme kontrolü yaptırın!
Meme kanserinin erken teşhis edilebilmesi için en önemlş adımlardan bir tanesi de mamografi incelemesidir. Hiç bir şekilde şikayeti olmayan kadınlarda bile günümüzde 40'lı yaşlardan sonra düzenli olarak mamografi yaptırılması, meme kanserine karşı ölüm riskleriniz azaltmaktadır.
Cinsel yolla bulaşan bir virüs nedeniyle rahim ağızı kanserini oluşturmaktadır. Bazı durumlarda erken rahim ağzı kanseri belirti vermemektedir. Dolayısı ile bu durumu tespit etmek ve önlemini almak için düzenli olarak kontroller yaptırılması gerekmektedir.
'Hamilelik dönemi' hem kadınlar için hemde bebeğin sağlığı için çok önemli bir dönemdir bu durumda gebelik planlandığı zaman yaklaşık 3 ay öncesinde kadın hastalıkları ve doğum uzmanı kontrolünden mutlaka geçilmesi gerekmektedir. Bu nedenle herhangi bir hastalık varsa hamilelikte tespit edilip tedavi edilir. Bu durum hem anne sağlığı hemde bebek sağlığı açısından son derece önemli bir konudur!
Menopoz dönemine hazırlık olarak kemik erimesine karşı kemik ölçümü yaptırarak önlem alın! Menopoz dönemi her kadının dikkate alması gereken önemlilik derecesi oldukça önemli bir konudur. Bu yüzden her kadının bu dönemlerde kemik erimesinin önüne geçebilmesi için düzenli ve sağlıklı beslenme alışkanlığını düzene sokması şarttır! Kalsiyumu oldukça zengin süt ürünleri ve bol bol yeşil sebzeler tüketilmesi gerekmektedir.
Kadınlar, yılda bir defa dahiliye kontrolünden geçmelisiniz! Herhangi bir şikayetiniz olmasa bile fiziksel muayene şart! Böbrek, karaciğer, açlık kan şekeri, kolestrol ölçümleri gibi testlerin mutlaka yılda bir kere bu testlerin yapılması gerekmektedir.
Herhangi bir kronik hastalık tespitinde sıkça muayene ve tahlil yaptırmalısınız. Yaşınız kaç olursa olsun farketmeksizin mutlaka hayatınızın bir köşesinde sporu alışkanlık haline getirmelisiniz. İleri yaşlarda kemik erimesine karşı, duruş bozukluklarına karşı düzenli beslenme ile ortaya çıkacak olumsuzluklara karşı etkili bir çözüm olacaktır.