Güneş çarpması belirtileri halsizlik ve baş dönmesi başladıysa...

Güneş çarpması belirtileri nelerdir? Güneş çarpmasından nasıl korunur? İşte yaz aylarında sık sık yaşanan güneş çarpmasına dair tüm merak edilenler!

Yaz aylarının başlamasıyla birlikte yükselen hava sıcaklıkları da insanlar için epeyce zorlayıcı olabiliyor. Yükselen hava sıcaklıkları neyazık ki vücudun bazı komlikasyonlarını olumsuz etkileyerek ölümcül oluyor. Uzmanların her yaz uyarılarda bulunduğu saatler bu konuda önem taşıyor! Dışarı asla çıkmamanız gereken bazı saatler bulunuyor! Bu saat aralıklarında dışarı çıkıldığında güneş çarpma olasılığı artıyor ve vücut tehlikeye giriyor. Peki güneş çarpma belirtileri nelerdir? Güneş çarpmasından nasıl korunur? Asla dışarı çıkılmaması gereken saat aralığı kaç? gelin merak edilen soruların yanıtlarını hep birlikte öğrenelim. 

12.00 ve 14.00 ARASINDA DIŞARI ÇIKMAYIN

Vücudun uzun süre şiddetli güneş ışığına maruz kalması demek aniden vücut ısısının yükselmesi demektir. Isı oranının artması durumunda daha çok çalışmaya başlayan ter bezleri ise sıvı üretimini arttırır.Bu da vücudun bazı komlikasyonlarını bozar. Bu nedenle uzmanlar güneş ışınlarının dik olarak geldiği özellikle 12:00 ve 14:00 saatleri arasında mecburiyet yoksa dışarı çıkılmaması gerektiği konusunda uyarıyor. Özellikle de kronik hastalıkları bulunanların ya da yaşlılar ve çocukların bu saat aralığında asla dışarı çıkmaması gerekmektedir. Bu saat aralığında  dışarı çıkılması kalp krizi ve beyin kanamasına yol açıyor! 

GÜNEŞ ÇARPMASININ BİRÇOK BELİRTİSİ BULUNUYOR 

Güneş çarpmasının birçok belirtisi bulunkaktadır. Bunlar; Ciltte güneş yanıklarının artması, halsizlik ve şiddetli baş dönmeleri, kas kramplarının artması, kol ve bacaklarda kasılmalar, uyuklama, sersemlik ve bilinç kaybı, terleme oranının azalması,vücudun ısısının iki kat artması ya da iki kat düşmesi, bulantı, kusma ve bayılma, cilt renginin morarması gibi belirtilerle kendini gösterir.

GÜNEŞ ÇARPMASINDAN NASIL KORUNUR? 

Güneş çarpmasından kOrunmak istiyorsanız öncelikli olarak uzmanların uyarılarına kulak vermeli ve mecbur kalmadıkça 12.00 ve 14.00 arasında dışarı çıkmamalısınız. Bunun yanı sıra sıcak havalarda beyaz renkli ve  pamuklu ince kıyafetler giymeyi tercih ediniz. Fiziksel aktivitesi çok olan işlerden uzak durun ya da akşam saatlerinde yapınız.

BOL SU TÜKETİN 

Yaz aylarında bol su tüketmeniz vücut sağlığınız için yerinde bir karar olacaktır. Terleyerek sıvı kaybeden vücudunuz içtiğiniz su ile susuz kalmayacaktır. Yalnız çok fazla soğuk su tüketmemekte fayda var.Çünkü sıcak havalarda grip enfeksiyonları riski hep daha fazladır.