Çilek alerjisinin belirtileri nadir görülse de ciddi sorunlara yol açıyor!
Çileğin faydaları neler? Çilek alerjisinin belirtileri neler? Çilek alerjisi nasıl tedavi edilir? Nadiren de olsa çileğinde alerjisi olduğunu biliyor muydunuz?
Yaz aylarının vazgeçilmez bir lezzeti olan çilek gül ailesine mensup bir meyvedir. Doğada bulunan neredeyse en değerli C vitamini olan bu meyvenin insan sağlığına olan faydaları saymakla bitmiyor. Cilt sağlığından kalp sağlığına kadar pek çok konuda fayda sağlayan çileğin alerjisi olduğunu duymuş muydunuz? Elmaelma.com olarak nadirende görülse çilek alerjisinin belirtilerinin neler olduğunu sizler için araştırdık. Peki çileğin faydaları neler? Çilek alerjisinin belirtileri neler? İşte tüm merak ettiklerinizin yanıtı elmaelma.com'da.
ÇİLEK ALERJİSİNE NEDEN OLAN PEK ÇOK ETKEN BULUNUYOR
Yetiştiği toprağa göre içerdiği vitamin ve mineral çeşitliliği değişen çilek seraya uygun yetişen bir meyve türüdür. Çok sık rastlanılmasa da bazı kişilerde çilek alerjisi ortaya çıkmaktadır. Çilek alerjisine neden olan pek çok etken bulunmaktadır. Bu etkenlerden biri kişinin bağışıklık sistemidir. Çileğin içerisinde bulunan proteinleri, zararlı olarak algılayan bağışıklık sistemi, antikor ve histamin üreterek çileği vücuttan atmaya çalışır. Böylece alerji belirtileri ortaya çıkar. Alerji belirtileri yaklaşık 2 saat içerisinde vücutta görülmeye başlıyor. Çilek alerjisi deri prick testi ve kan testi ile de tespit edilir.
DİLDE VE BOĞAZDA ŞİŞME YAŞANIRSA...
Çilek alerjisinin birçok belirtisi bulunmaktadır. Bunlardan en hafif olanı ağızda uyuşma ve dudaklarda karıncalanma hissinin yaşanmasıdır. Dilde ve boğazda şişme yaşanırsa bu alerjinin daha ileri boyutta olduğunu göstermektedir.
DERİ DÖKÜLMESİ BAŞLADIYSA HEMEN DOKTORA GİDİN
Burun tıkanıklığı, hapşurma, baş dönmesi gibi belirtiler de diğer bulunmaktadır. Eğer çilek yedikten sonra iki saat içerisinde kızarıklık balar ya da deri dökülmesi yaşarsanız bu durum alerjinizin ciddi boyutta olduğunu gösterir. Bu nedenle hemen bir doktora başvurmanız en doğru karar olacaktır. Aynı zamanda çilek alerjisinin tehlikeli belirtileri arasında; bilinç kaybı, kan basıncının düşmesi, nefes darlığı ve çok nadir görülsede anafilaktik şoktur.
NASIL GEÇER?
Çileğe alerjisi olan birinin çilek ve çileğin ham madde olarak kullanıldığı yiyecek, içecek ve kozmetik ürünlerini kullanmaması önerilmektedir.
Bunun yanı sıra eğer cildinizde kızarıklık, şişme ve döküntü oluştuysa bu duruma karşı uzmanlar genellikle su oranı yüksek losyonlar vermektedir.
Alerji ciddi boyutta ise hasta hastaneye yatırılıp tedavi altına alınmalıdır. Ağızdan mideye kadar olan alanı etkileyen alerji için, antihistaminik ilaç tedavisi uygulanır.
ÇİLEĞİN BİRÇOK FAYDASI BULUNUYOR
Çileğin içerisinde bol miktarda K vitamini bulunmaktadır. K vitamini de kemik ve kas gelişimi bakımından oldukça etkilidir. . İleri yaşlarda ortaya çıkma ihtimali olan kemik erimesini önler.
GÖZ ÇUKURLARININ İYİLEŞMESİNİ SAĞLAMAKTADIR
Çilek yorgunluk sonrası ortaya çıkan gözaltı şişmelerine oldukça iyi gelmektedir. Bunun yanı sıra göz çukurlarına da birebir fayda sağlamaktadır. Yapmanız gereken tek şey dilimleyip gözlerinizin üzerine koymaktır. Çilek gözün ihtiyacı olan vitaminleri de sağlayarak korneanın ve retinanın sağlığını korur.
SAÇLARIN PARLAK GÖRÜNMESİNİ SAĞLAR
Çilek aynı zamanda saçların güçlenmesine de etki etmektedir. Saç köklerini güçlendirerek dökülmeleri engellemektedir. Parlak ve yumuşak görünmesini sağlar.