İstanbul, opera festivali için hazır!
Son yıllarda bilinirliğini arttıran opera festivali 2012 için hazırlandı. 7 Temmuz'da başlayacak sahneler sanatseverleri şimdiden heyecanlandırmaya başladı.
Operayı geniş kitlelerle buluşturmak iddiasıyla yola çıkan İstanbul Opera Festivali’nin üçüncüsü için geri sayım başladı. Devlet Opera Balesi (DOB) Genel Müdürlüğü’nce DenizBank’ın sponsorluğunda düzenlenen festival, bu yıl 7–19 Temmuz arası yapılacak. Başrejisör Yekta Kara’nın sanat yönetmenliğinde hayata geçirilen festivalin bu yılki sloganı ise ‘7’den 70’e Opera’ oldu.
3. İstanbul Opera Festivali
Programı
Don Giovanni: Festivalin açılışını Ankara Devlet Operası, Mozart’ın ünlü ‘Don Giovanni’ operasıyla yapacak. Eserde Don Giovanni’den intikam almaya yemin etmiş üç kadının yaşadıkları anlatılıyor. (7 Temmuz, Haliç Kongre Merkezi)
Saraydan Kız Kaçırma: Mozart’ın Osmanlı sarayında geçen ünlü eseri, konuya en uygun mekânda Topkapı Sarayı’nın avlusunda seyirciyle buluşacak. Samsun Devlet Operası yapımı eserde sarayda tutsak Konstanze’yi kaçırmaya çalışan İspanyol soylusunun hikâyesi konu ediliyor. (9–10–11 Temmuz, Topkapı Sarayı)
José Cura Gala Konseri: Opera dünyasının yıldız isimlerinden tenor José Cura ve soprano Feryal Türkoğlu, İstanbul DOB Orkestrası eşliğinde sahnede. (12 Temmmuz, Aya İrini)
IV. Murat: Okan Demiriş’in bestelediği opera, İzmir Devlet Operası tarafından sahneleniyor. (14-15 Temmuz, Topkapı Sarayı)
Yıldırım Bayezid: İstanbul Devlet Operası yapımı eser, Osmanlı padişahı Yıldırım Bayezid’in Timur Han’la olan savaşını ve esir düşmesini konu alıyor. (16–18 Temmuz, Kadıköy Süreyya Operası)
Aşk-ı Memnu: Bihter ve Behlül’ün yasak aşkı bu kez opera olarak sahede. Selman Ada’nın Halit Ziya Uşaklıgil’in ünlü romanından bestelediği ‘Aşk-ı Memnu’, festivalin kapanış eseri olarak Antalya Devlet Operası tarafından sahnelenecek. (19 Temmuz, Bahçeşehir Sanat Merkezi)
Pahalı fakat bedeli paha biçilemez!
Festivalin dün Çırağan’da düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan DOB Genel Müdürü Rengim Gökmen, “Opera belli bir zümreye hitap eden bir sanat dalı değil, diğer sanat dalları gibi algılama çabasına giren herkesin kendisinden bir şey bulabileceği bir daldır. O nedenle 7’den 70’e diyoruz” dedi. Gökmen, ‘Kitleleri operaya çekmek için ne yapılabilir?’ sorusuna ise “Sanat aslında pahalıdır, opera daha da pahalıdır. Ama pahalı olan şeyden fedakarlık etmek daha büyük maliyetler getirebilir. Üstelik sanatsız kalmak daha da pahalıdır. Bu pahalılık bizi rahatsız edebiliyor ancak bugün sanat yoluyla eğitilen insanlar, 100 yıl sonrasının toplumunu yaratacaklar. Dolayısıyla uzun bir vadede, daha iyi bir toplum bırakmak istiyorsak, sanat bunun en güzel aracı” diye cevap verdi.