Kagider'in İlham Veren Kadınlar kitabı raflarda
Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) 15. yılını gazeteci Elif Ergu’nun kaleme aldığı 'İlham Veren Kadınlar' kitabı ve bir belgeselle kutluyor.
Kadın girişimciliğinin gelişmesini desteklemek ve Türkiye’de kadının konumunun güçlendirilmesine katkıda bulunmak üzere 2002 yılında kurulan Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) 15’inci yaşını kutluyor.
15. yıla özel olarak gazeteci Elif Ergu’nun kaleme aldığı
“İlham Veren Kadınlar” adlı bir kitap hazırlandı.
Kitap KAGİDER Başkanı Sanem Oktar, KAGİDER Başkan Yardımcısı Zehra
Güngör ve Elif Ergu’nun katıldığı basın toplantısında tanıtıldı.
Basın toplantısında, kitaba paralel olarak Wise TV tarafından
hazırlanan belgesel de gösterildi.
“İlham Veren Kadınlar” kitabı öncelikle KAGİDER’in kuruluşu, gelişmesi ve yaptıklarının ayrıntılı bir arşivi niteliğinde. Kitapta, dünyada ve Türkiye’de kadın hareketinin tarihsel gelişimi perspektifi içinde KAGİDER’in öyküsü ağırlıklı olarak kurucuların ve üyelerin ağzından aktarılıyor. KAGİDER’in bugüne kadarki beş başkanının, onur kurulunun, özel sektör ve kamu paydaşlarının, akademisyenlerin konuştuğu ve üyelerden alıntıların yer aldığı kitapta sadece KAGİDER’in nasıl bir başarı öyküsü olduğu anlatılmıyor, aynı zamanda bu hareketin ruhunu oluşturan düşünce ve yaklaşımlara da yer veriliyor.
KADINLARA DİJİTAL GİRİŞİMCİLİK KİTABI
KAGİDER ayrıca 15. yılına özel çok özel bir projeyi de hayata geçirmeye hazırlanıyor. Bilişim teknolojilerinin, kadınların vizyonunu artıran ve eşzamanlı olarak onların girişimcilik gücünü kuvvetlendiren bir araç olduğu gerçeğinden yola çıkılarak oluşturulan “Proje 15”in amacı kadınlara örnek teşkil edecek ve yeni dönem start-up’ların nasıl yapılandırılacağını anlatacak dijital girişimcilik eğitimleri vermek.
Proje kapsamında 15.000 kadına uzaktan erişim hedeflenirken, Türkiye genelinde 1.500 kadına bu konularda birebir eğitim ve seminer fırsatları sunulacak. Bir sonraki aşamada bu etkinliklerde sundukları iş fikirleriyle dikkat çeken 150 kadın girişimci adayı için girişimcilik kampı düzenlenecek. Kampta girişimci adaylarının iş fikirleri profesyoneller ve kadın girişimciler tarafından değerlendirilecek ve mentörlük desteği verilecek. Kamp sonunda ise 15 kadın girişimcinin fikirleri start-up iş projeleri olarak benimsenecek ve desteklenecek.
“Proje 15” KAGİDER’in 15’inci kuruluş yıldönümü nedeni ile düzenlenecek Gala Gecesi’nden ve gazeteci Elif Ergu’nun KAGİDER’in kurucu ve üyelerinin anlatımlarını aktardığı “İlham Veren Kadınlar” adlı kitabının satışlarından elde edilecek gelirle gerçekleştirilecek.
KAGİDER Başkanı Sanem Oktar: ‘Kadın ve girişimcilik kelimelerini ilk kez biz yan yana getirdik’
Toplantıda KAGİDER Başkanı Sanem Oktar, KAGİDER’in 2002 yılında o dönem mevcut olan erkek egemen yapıya alternatif sunmak üzere kurulduğundan bahsederek, “15 yıl önce kurulduğumuzda Türkiye’deki kadın girişimci oranı yaklaşık %4’tü, bugün ise yaklaşık %8. Bu oranın iki katına çıkmasını tabii ki biz tek başımıza sağlamadık. Ancak ‘kadın’ ve ‘girişimcilik’ sözcüklerinin yan yana gelmesi KAGİDER’le oldu” dedi.
KAGİDER’in geride bıraktığı 15 yılda on binlerce kadının hayatına dokunduğunu ve onların hayatlarını olumlu şekilde değiştirdiğini vurgulayan Sanem Oktar, KAGİDER’in başka ülkelerde de kadın girişimci dernekleri kurulmasına öncülük ettiğini ifade etti:
“Geçen ay Pakistan’ın KAGİDER’inin kurulmasına vesile olduk. Ayrıca Tacikistan, Kenya ve Madagaskar’dan da talep var. Modelimizi anlatıyor, izlediğimiz yolu gösteriyor, sadece Türkiye’de değil, dünyanın başka ülkelerinde de örnek teşkil ediyor, öncü rol üstleniyoruz.”
BUGÜN DAHA GÜÇLÜYÜZ
KAGİDER Başkan Yardımcısı Zehra Güngör, konuşmasında KAGİDER’in kuruluş öyküsünü şu ifadelerle aktardı:
“KAGİDER’in ilk tohumu 15 yıl önce ‘Neden bizde bir girişimci kadın derneği olmasın’ sorusundan hareketle atıldı. Derneğimizi 12 Eylül 2002 tarihinde kurduk. Mecidiyeköy’deki ilk ofisimiz küçücüktü. Orayı hepimiz ofislerimizdeki fazla eşyaları getirerek döşemiştik. Zaman içerisinde çok dostlar, çok arkadaşlıklar, çok güzel kardeşlikler edindik. Tarafsızlık, şeffaflık, sürdürülebilirlik, dayanışma, bilimsellik, globallik, ulaşılabilirlik, herkese eşit uzaklıkta olmak ilkemizdi. Böylece KAGİDER 15 yılı devirmeyi başardı ve bugün çok daha güçlü.”
BU KADINLAR OLDUKÇA BU ÜLKENİN UMUDU VAR
Kitabın yazarı, gazeteci Elif Ergu ise konuşmasında kitabın hazırlık sürecinden ve öneminden bahsetti:
“Benim için çok anlamlı ve heyecanlı bir proje. Bu kitabı hazırlarken, KAGİDER’in gerçekten üreten, işini seven, kendi gücüne inanan kadınlardan oluştuğunu gördüm. Ayrıca KAGİDER’in sadece bir İstanbul derneği değil, aynı zamanda bir Anadolu derneği olduğunu da gözlemledim. O yüzden bu röportajları yaparken içim umutla doldu. Çünkü biliyorum ki bu kadınlar olduğu sürece bu ülkede umut var. Biz dayanışma ve birlik içinde daha güzel, daha güçlüyüz. KAGİDER aynı zamanda Türkiye’nin global olmayı başarmış ilk kadın girişimci derneği. Bu kitaptan elde edilecek gelir de yine girişimci kadınlara gidecek. Bu da benim için ayrı bir mutluluk kaynağı.”