Rahim ağzı yaraları neden oluşur kokulu akıntı varsa...
Rahim ağzı yaraları neden olur? Rahim ağzı yaralarının tedavisi var mı? Uzmanlar uyarıyor! Rahim ağzı yaralarına aman dikkat! İşte nedeni!
Rahim ağzı yaraları neden oluşur? Rahim ağzı yaraları neden olur? Rahim ağzı yaraları nasıl tedavi edilir? Bazen hiç belirti vermeyen bu yaralar jinekolojik muayene sırasında belli olabiliyor. Uzmanlar uyarıyor! Rahim ağzı hastalıklarını anlayabilmek için mutlaka jinekolojik muayene gerekiyor. Rahim ağzı yaralarına dair tüm merak edilenleri Kadın Hastalıkları Doğum Ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Filiz Tosun Çataklı'dan öğrendik.
Rahim ağzı hastalıklarını anlayabilmek için bu yapının hücrede
değişimlerini bilmek gerekir. Serviksin dış yüzeyini yassı epitel
hücreleri, iç boşluğunu ise silindirik epitel hücreleri döşer.
İkisi arasında bir sınır bulunur. Bu iki hücre grubunun birleştiği
bu sınıra skuamokolumnar bileşke yada transformasyon alanı denir.
Rahimağzı kanserlerinin tamamı bu bölgeden başladığı için bu alan
oldukça önemlidir .Yaşam boyunca transformasyon alanı hormonların
ve vagina florasının etkisiyle servikal kanal üzerinde
yerdeğiştirir (metaplazi). Doğumda bu alan %70 serviksin dışındadır
ve çocukluk dönemi boyunca içeriye doğru geriler ve pübertede yine
östrojen etkisi ile yeniden dışarı çıkabilir.
DOĞUM KONTROL HAPI KULLANANLARDA DAHA SIKTIR
Üreme çağındaki kadında silindirik hücreler hala serviks dış yüzeyinde görülüyorsa buna ektropion ya da eversiyon (rahim boynu kanalının dışa dönmesi) denir, gebelerde ve doğum kontrol hapı kullananlarda daha sıktır.Kırmızı görüntü, ince olan epitelin altındaki kan damarlarının neden olduğu bir görüntüdür.
KOKULU AKINTI VARSA...
Silendirik epitelin mikroorganizmalara çok katlı yassı epitelden daha dayanıksız olması nedeniyle sekonder infeksiyonlar görülebilir.Serviks yani rahım ağzının enfeksiyonuna servisitis denir. En sık servisit nedenleri, klamidya, gonore ve trikomonastır. Bu durumlarda serviksten bol iltihabi, bazen kokulu akıntı olur.İlişki sırasında veya jinekolojik muayene esnasında temas sonucu kanamalar olabilir.
HİÇBİR BELİRTİ VERMEYEBİLİR
Rahim ağzında yara esas olarak erozyon denilen (veya eritroplaki veya kırmızı plak) durumdur ve ektropiondan farkı buradaki hücrelerde geçirilmiş enfeksiyon vb nedenlerle harabiyet söz konusudur. Hiç birbelirti olmadan tesadüfen muayenede saptanabilir veya akıntı, ilişki sırasında kanama gibi belirtiler verebilir.
NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Ektropion fizyolojik bir süreçtir ve zamanla hücreler kendiliğinden yassı epitel hücresine dönüşebileceğinden bir müdahelede bulunmak gereksizdir. Özellikle herhangi bir şikayete yol açmıyorsa veya doğum sonrası dönemde saptanmışsa tedavi gereksizdir. Şikayetler (Akıntı, lekelenme şeklinde kanama varsa , koterizasyon veya kriyoterapi uygulanabilir. 6-8 hafta içinde yüzeysel yassı epitelle örtülür ve iyileşme sağlanır. Bu işlemleri yapmadan önce mutlaka ve mutlaka smear almak gerekir. Aksi taktirde kanser öncüsü değişiklikler atlanabilir.