Genital bölge temizliği yaparken nelere dikkat etmek gerekir tuvalete gidince...
Genital bölge temizliği nasıl yapılır? Tuvaletten genital hastalıklar bulaşır mı? Genital bölgenizi sakın sürekli yıkamayın. İşte nedeni...
Cinsel hastalıklardan korunmak için kadınların ekstra özen göstermesi gerekiyor. Genital bölge temizliği için mutlaka uygulanması gereken kurallar vardır. Peki Genital bölge temizliği nasıl yapılır? Genital bölge temizliği yapılırken nelere dikkat etmek gerekir? İşte altın kurallar...
GENİTAL BÖLGENİZİ SAKIN SÜREKLİ YIKAMAYIN
Genital bölgenin sık sık yıkanarak hijyen sağlanmaya çalışılması, bilinenin aksine vajinanın asit ortamının zarar görmesine neden olur. Ayrıca mantar gibi enfeksiyonlara karşı ıslak kalmamalıdır.
DOKTORUNUZ ÖNERMEDİKÇE VAJİNANIN İÇİNİ YIKAMAYIN
Doktorunuz aksini önermedikçe vajinanın içini yıkamaya yönelik üretilen hijyen ürünlerini kullanmamalısınız. Vajina, kendini sürekli yenileyen bir organdır. Bu nedenle vajinanın içine bu maddelerin sokularak "temizlik" yapılmaya çalışılması anlamsızdır ve vajinanın laktobasil/asit ortamının zarar görmesine neden olabilir. Bu ürünlerle dış genital bölgenizi temizlemenizde bir sakınca yoktur. Genital bölgenin gereğinden fazla yıkanarak hijyen sağlanmaya çalışılması vajinanın laktobasil/asit ortamının zarar görmesine katkıda bulunabilir.
TUVALETTE DİKKAT
Tuvalet sonrası temizlikte temizliğin önden arkaya (vajinadan anüse
doğru yapılması) çok önemlidir. Temizliği anüsten vajinaya doğru
yaptığınızda dışkıdaki kalınbağırsak bakterileri vajinaya ve
buradan da idrar borusu yoluyla mesaneye bulaşabilir.
GENİTAL BÖLGE KURU OLMALI
Mantar ve diğer bakterilerin nemli ve sıcak ortamlarda daha kolay üremesi nedeniyle genital bölgenin kuru kalması önemlidir. İç çamaşırınızı günlük değiştirmek, naylon yerine pamuklu iç çamaşırları tercih etmek, dar pantolon, çorap ve iç çamaşırı kullanmamakla bunu sağlayabilirsiniz.
CİNSEL İLİŞKİ SONRASI...
İlişki sonrasında ve diğer tüm zamanlarda idrar yapma ihtiyacı ortaya çıktığında ertelenmemelidir. İdrar ihtiyacı ertelendiğinde mesanedeki bakteriler enfeksiyon yapmak için "zaman" bulurlar. Halbuki idrar yapılması bakterilerin idrarla birlikte vücuttan atılmasını sağlar. Tam hazır olunmadan (yeterli kayganlık oluşmadan) ilişkiye başlanmamalıdır. Bu önlem mekanik tahrişe meydan vermemek açısından çok önemlidir. Gerekirse doktor önerisine göre kayganlaştırıcı ilaçlar kullanabilirsiniz.
PREZERVATİF KULLANMAYI İSTEMENİZ EN DOĞAL
HAKKINIZ
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar (CYBH) açısından risk altında olan
biriyle cinsel ilişkiye girdiğinizde eşinizin prezervatif
kullanmasını istemek sizin en doğal hakkınızdır. Bunu
sağlayamayacağınızı düşündüğünüzde kadın prezervatifinden
faydalanabilirsiniz.
DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Ağda ve jilet genital kılların giderilmesinde oldukça etkilidir. Lakin bu iki yöntem kıl köklerinin enfeksiyonunu kolaylaştırır ve genital bölgenin daha kolay tahriş olmasına neden olur. Genital bölge için geliştirilmiş aletlerden faydalanmak veya makas kullanmak özellikle genital bölgeleri, enfeksiyona ve tahrişe duyarlı kadınlarda daha iyi bir seçenek olabilir.
TUVALETTE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
Klozet kapağının üzerine serilen tek kullanımlık kâğıtlar ülkemizde de giderek yaygınlaşmakta ve hatta büyük marketlerde bu kâğıtlar herkesin cebinde taşıması için uygun bir şekilde paketlenmiş olarak satılmaktadır. Bu kâğıtları mutlaka kullanmalısınız. Tuvaletlerde diğer bir sorun da tuvaletin içindeki kirli suyun sıçrayarak genital bölgeye değmesidir. Bunu önlemek için kirli suyun üzerini tuvalet kâğıdıyla kaplayabilirsiniz. Bunu yapmak mümkün olmadığında dezenfektan madde içeren "mavi su verici tabletlerden" faydalanabilirsiniz.
JİNEKOLOĞA DÜZENLİ GİDİN
Her kadın düzenli olarak jinekolojik muayeneden geçmeli ve belirti
ve bulgulara duyarlı olmalıdır. Kadınlar hiçbir sorunları olmasa
dahi yıllık jinekolojik muayene için başvurmalıdırlar. Bu, belirti
vermeyen veya geç belirti veren hastalıkların tanı ve tedavisi
açısından çok önemlidir. Genital sistem enfeksiyonları erken tanı
konduğunda başarılı bir şekilde tedavi edilebilirken, tanının
gecikmesi Fallop tüplerinin tıkanmasına neden olabilir.