Yaz hastalıklarından korunun

Yaz aylarında mikroplar daha hızlı çoğalıyor ve birçok tehlikeli hastalığa yol açıyor. Hastalık risklerini en aza indirmek için doğru beslenmek, genel temizlik kurallarına uymak ve sineklerden korunmak gerekiyor.

Yaz aylarında görülen salgın hastalıklara karşı Dr. Elif Hakko alınacak önlemler hakkında bilgi verdi.

Anadolu Sağlık Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Hakko, ishal, tifo, dizanteri ve kolera gibi yaz  aylarında sıklıkla görülen hastalıklardan korunmak için yemeden önce kabuğu soyulabilen gıdaların kabuklarının soyulması, kabuğu soyulmayanların ise iyice yıkanması gerektiğini belirterek, "Çiğ veya az pişmiş et yenmemeli, çiğ süt içilmemeli, genel temizlik kurallarına uyulmalı, yemeklerden önce ve sonra özellikle de tuvaletten sonra eller yıkanmalı ve sineklerden korunulmalıdır" dedi.

Yaz hastalıklarına dikkat

Hakko yaptığı yazılı açıklamada, yazın çocuklarda ve yetişkinlerde en sık görülen sorunların başında ishalin geldiğine dikkati çekerek, ishal, kusma ve bazen de yüksek ateşle ortaya çıkan ve ağız yoluyla bulaşan bazı mikropların gastroenterit denilen hastalıklara neden olduğunu belirtti.
Yaz aylarında mikropların daha hızlı çoğaldığını ve birçok tehlikeli hastalığa yol açtığını hatırlatan Hakko, "Hastalık risklerini en aza indirmek için doğru beslenmek, genel temizlik kurallarına uymak ve sineklerden korunmak gerekiyor. Mikroplar yaz sıcaklarında hızla üredikçe ve mikrop sayısı arttıkça hastalık yapma riski de yükseliyor" ifadelerine yer verdi.

Nasıl beslenmeliyiz?

İshal, tifo, dizanteri ve kolera gibi hastalıklara yol açan mikroplardan korunmak için alınabilecek önlemlere dikkati çeken Hakko şunları kaydetti: "Kabuğu soyulabilen gıdaların kabuklarını soyarak soyulmayanların ise iyice yıkanarak yenmesi gerekmektedir. Çiğ veya az pişmiş et yenmemeli, çiğ süt içilmemeli, genel temizlik kurallarına uyulmalı, yemeklerden önce ve sonra özellikle de tuvaletten sonra eller yıkanmalı ve sineklerden korunulmalıdır. Fıstık, ceviz gibi yağlı gıdalar ile küf toksinleri üreyebilen mısır ve pirinç dikkatli tüketilmelidir. Pastörize edilmemiş süt içilmemeli, bu sütten peynir yapılmamalıdır. Patates, 30 zehirli türü olan mantar, midye, istiridye ve kabuklu deniz hayvanlarından geçen bakteri toksinlerinin sebep olduğu hastalıklarla sıklıkla karşılaşıyoruz.


Elde hazırlanan ve iç sıcaklıkları zararlı mikropların ölmesini sağlayacak kadar yükselmeyen ızgara köfteden, havasız ortamda mikropların toksin üretme riski olması nedeniyle bütün olarak çevrilmiş tavuktan, vakumlu paketi açılıp kısa sürede tüketilmeyen sosis ve salamdan uzak durulmalıdır. Sütlaç, kazandibi, muhallebi, dondurma gibi sütlü tatlılar da hazırlandıktan sonra soğutucuda tutulmazsa tehlikeli olabilecek gıdalar. Çiğ yumurtadan yapılan mayonez, marul, salata, maydanoz gibi sebzeler de iyi yıkanmadığında riskli olabiliyor. Deniz ve havuz suyunu yutmak, mikrop taşıyan sinekler yaz aylarında hastalıklara yol açıyor."