Unutkanlığın bulaşıcı olduğunu biliyor muydunuz?
Ailelerinde Alzheimer hastalığı olanların, çok sağlıklı olsalar bile, genellikle hastalığın belirtisi zehirli protein Beta Amyloid'i beyinlerinde bulundurduğu ortaya çıktı.
New York Üniversitesi Langone Tıp Merkezi'nden Lisa Moscone, bulgularının, Alzheimer hastalığı geliştirme olasılığı yüksek olan kişileri belirlemede yeni yöntemler bulmaya öncülük edebileceğini söyledi.
Moscone, daha yapılacak çok şey bulunmasına rağmen, bir gün,
hastalığın herhangi bir belirtisi ortaya çıkmadan önce ve beyin
hala çok sağlıklıyken, Alzheimer sürecini çok açıklıkla teşhis
edebileceklerini ifade etti.
Moscone'nin ekibi, araştırmalarında, Alzheimer hastalığının belirticisi olan Beta Amyloid protein öbeklerini aydınlatan ve Pittsburgh Compound B denilen floresan boyayla birlikte positron emisyon tomografi (PET) görüntüleme tekniğini kullandı.
Ekip, yaş ortalamaları 65 ve tamamı sağlıklı beyin fonksiyonları olan 42 kişinin beyinlerini görüntüledi. Bu kişilerden 14'ünün annesinin Alzheimerlı, 14'ünün babasının Alzheimerlı, 14'ünün ise ailelerinin sağlıklı beyin fonksiyonları olduğu vurgulandı. 42 kişinin beyin taramasında, annesi ve babasında Alzheimer olan kişilerin beyinlerinde Amyloid plakalarının daha fazla olduğu tespit edildi.
Moscone, bu durumdaki insanlardan annesi Alzheimer olanların beyinlerinde Beta Amyloid birikiminin yüzde 20 daha fazla olduğunu vurgulayarak, başka bir deyişle bu kişilerin Beta Amyloid Patoloji riskinin 4 kat daha fazla olduğunu söyledi.
Moscone ve ekibinin bulgularının, annesi Alzheimer olanların hastalığa yakalanma riskinin daha büyük olduğu yönündeki önceki araştırmaları da desteklediğine dikkat çekildi.
İleri yaşlardan sonra, ailede Alzheimer bulunmasının hastalığın
gelişimi için başlı başına en büyük risk faktörü olduğu
bildirilirken, Moscone, Beta Amyloid plakası bulunan herkesin
beyinlerinde Alzheimer gelişmediğinin altını çizerek, bununla
birlikte Beta Amyloid plakası olanlarda hastalık riskinin
yükseldiğini kaydetti.