Sistit nedir sistit ağrısını kesmek için sakın Ibuprofen kullanmayın!
Sistit ağrısını kesmek için sakın Ibuprofen kökenli ağrı kesici kullanmayın. Araştırmalara göre Ibuprofen sistiti arttırıyor ve böbreklere zarar veriyor.
Sistit ağrısı çekiyorsanız sakın Ibuprofen kulanmayın. Yapılan son araştırmalara göre Ibuprofen sistit ağrılarının daha da kötüleşmesine neden oluyor. Sistit gibi idrar yolunda enfeksiyon yaşayan kadınların 3 gün Ibuprofen kökenli bir ağrı kesici kullanmaları sonucunda ağır böbrek enfeksiyonu yaşama riskleri var.
İngiltere'de yayınlanan Daily Mirror gazetesinin haberine göre,
kadınların yarısından fazlası yaşamlarında en az bir kez sistit
yaşıyor ve sistitin tekrarlanma sıklığı ise 5. Oslo
Üniversitesi'nde yaklaşık 400 kadınla yapılan araştırma sonuçlarına
göre, antibiyotik olmadan alınan ağrı kesiciler iyileşme ihtimalini
yüzde 50 azalttı.
Sadece Ibuprofen kullanan 181 kadından 7'sinde böbrek enfeksiyonu gelişti ve 5 tanesi hastaneye yatırıldı.
ANTİBİYOTİK OLMADAN AĞRI KESİCİ ALMAYIN
Sistit gibi idrar yolunda enfeksiyon yaratan hastalıklarda ağrı kesiciler başlarda semptomları yok etmiş gibi görünse de aslında sadece perdeliyor. Kişi ağrı kesici alması sonrası ağrılarının azaldığını ve iyileştiğini düşünse de enfeksiyona neden olan bakteriler idrar yolundan böbreklere doğru ilerlemeye devam ediyor. Uzmanlara göre sistit gibi idrar yolu enfeksiyonlarında ağrı kesiciler ancak antibiyotik kullanımıyla desteklenebilir. Bir de yüksek miktarda su içmek.
HAFİF SEMPTOMLARDA BEKLE-GÖR TEDAVİSİ
Uzmanlar antibiyotik kullanımının kısıtlanması yönündeki bakış açısı nedeniyle hafif sistit yada idrar yolu enfeksiyonu geçiren hastalarda bir süre bekle-gör tedavisinin uygun olduğu görüşünde. Yüksek miktarda sıvı tüketimi hafif sistit vakalarında iyileşmeyi sağlayan bir etken. Ancak ağrı kesici kullanımı bu durumu zorlaştırıyor. Eğer antibiyotik verilemeyecek kadar hafif sistit geçiriyorsanız ağrı kesici almadan sıva takvisiyle tedavi uygulamak daha iyi sonuçlar veriyor.
Eğer bekle gör sürecinde ağrılar artıyorsa mutlaka uzman kontrolünde antibiyotik kullanımı öneriliyor.
SİSTİT NEDİR NEDEN OLUR?
Sistit, genellikle mesane enfeksiyonundan kaynaklanan mesanenin iltihaplanmasıdır. Özellikle kadınlarda sık görülen bir üriner sistem enfeksiyonu ve genellikle ciddi bir endişe nedeni olmasa da rahatsızlık hissi yüksek bir hastalıktır. Hafif vakalar genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşir. Bununla birlikte, bazı insanlar sıklıkla sistit atakları yaşarlar ve düzenli veya uzun süreli tedaviye ihtiyaç duyabilirler. Sistitin bazı durumlarda daha ciddi bir böbrek enfeksiyonuna yol açabilme şansı da vardır, bu nedenle belirtileriniz düzelmezse tıbbi yardım almanız önemlidir.