Sistit ciddi bir sağlık sorunudur

Kadınlarda sık görülen idrar yolu hastalığı sistitin ihmal edilmesi ciddi sonuçlar doğuruyor. Zamanında tedavi edilmeyen sistit kronik enfeksiyon sonucu mesane kanserine yol açabiliyor.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Tuncay, sistitin idrar kesesinin iltihaplanması anlamına geldiğini, tedavi edilmemesi halinde konikleşebileceğini belirtti.

Sistitin genellikle küçük yaş grubundaki kız çocuklarında sık görüldüğünü bildiren Tuncay, “Erkeklerde daha az görülen sistitin ağrılı olması, cinsel istekler veya cinsel hayatı sınırlayabilir, tedavi edilmesi gereken bir hastalık. Kış aylarında daha sık görülüyor” dedi.

Hastaların genellikle sık sık idrar yapma ve yanma şikâyetiyle hastaneye başvurduğunu bildiren Tuncay, “İdrar kaçırma şikâyetiyle gelenler oluyor, nadir olarak kanama şikâyetiyle gelenler oluyor. En ileri evresi mesanenin içerisinde kanama olmasıdır. Pek çok rahatsızlıkla karışabiliyor. Onun için kanamayla gelen hastaları sadece enfeksiyon diye değerlendirmemek lazım. Başka sebepler de aranmalı. Kronik enfeksiyon çok ileri evrelerde mesanede hücre değişmesine neden olabilir” diye konuştu.

Sistitin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirten Tuncay, şunları ifade etti: “Sistit tedavi edilmezse kronik enfeksiyon sonucu mesanede kanser bile gelişir. Normalde yılda birkaç kez olabilecek basit bir rahatsızlıktır. Ateş yapmaz, sık sık idrar yapma gibi sıkıntıları beraberinde getirir. Tehlikeli bir hastalık değildir. Tedavisi de basittir, 1 ya da iki günde tedavisi yapılabilir. Çok endişelenecek bir hastalık değil, ancak sık tekrarlayan sistitlerin de sebebini araştırmak lazım.”