Peki ya aşırı zayıflık?
Bazen kilo takıntısı, şişmanlıktan daha büyük problemlere yol açabilir. Anoreksiya nasıl anlaşılır?
Kilo sorunu olan birini fark etmeniz son derece kolaydır. Bir sohbet anında sizden zayıflama konusunda tavsiye istediğinde neler söyleyebileceğinizi bilirsiniz. Fakat tersi bir durum da söz konusu olabilir. Anoreksiya (aşırı zayıflık) obezite kadar ciddi, fakat daha hassas bir rahatsızlıktır. Bu yüzden kesin olarak tespit edebilmek için dikkatli bir takip gerektirir.
İnce kıl tabakaları
Vücut kendi savunma mekanizmasına sahiptir. Aşırı zayıfladığınızda bozulan vücut ısısı dengesini sağlamak için kıl üretmeye başlar. Diğer yandan demir eksikliği saç dökülmesine yol açar. Tırnaklar zayıflar ve deride çatlaklar gözlemlenir.
Sararmış dişler
Anoreksiya fizyolojik bir rahatsızlıktır. Fakat bulimia (kişinin kendini kusturması) hem tespiti zor, hem de psikolojik yönü olan bir hastalıktır. Peki bulimia nasıl anlaşılır? Genelde ortalama bir kiloda olduklarından anoreksiya hastaları kadar belirgin değillerdir. Dişleri sararmış olabilir. Çünkü kusma sırasında salgılanan mide asidi mine takabasına büyük zarar verir. Fakat kişi diş beyazlatma tedavisi uygulayarak bunu kamufle edebilir. Bir diğer işaret ise kusma eyleminin vücutta yarattığı baskıdan dolayı ince göz damarlarının çatlamasıdır. Gözlerde bölgesel kanlanmalar görülebilir.
Kontrolü kaybetme
Bunu kendinizi de düşünerek okuyun. Bir kadın yediklerini kusmuyor olabilir. Ama bunu düşünmüş olabilir mi? Aldığı kalorileri saplantılı bir şekilde hesaplayan ve görünüşü konusunda güven eksikliği olan kişiler bu eğilimde olabilir. Bu göz ardı edilmemesi gereken bir durumdur. Anoreksiya tüm dünyada intihar oranı yüksek bir psikolojik vakadır.
Görünüşte değişimler
Bu aşamada artık müdahale etmiş olmanız gerekir. Hasta olduğunu düşündüğünüz kişiye kendini nasıl hissettiğini sorun, onunla ilgili endişelerinizi anlatın. Kişi beraber gitmeyi kabul etmiyorsa, siz bir psikoloğa gözlemlerinizi anlatarak danışın.