Parkinson tarihe karışıyor!
Amerikalı bilim adamları, Parkinson hastalığına neden olan genlerin birebir kopyasını taşıyan insan beyin hücrelerini laboratuvar ortamında üretmeyi başardı.
Bilim dünyasında çığır açan bir gelişme olarak tanımlanan çalışma, bilim adamlarına her on Parkinson hastasından birinde parkin genindeki mutasyonların hastalığa nasıl yol açtığını görme olanağı tanıyacak ve Parkinson hastalığı için yeni tedavilerin test edilmesinde gerçekçi bir model sağlayacak.
'Nature Communications' adlı dergide yayımlanan
araştırmayı yöneten Jian Feng, ilk kez parkin mutasyonları sonucu
Parkinson hastası olan kişilerde idopamin nöronlarının üretildiğini
söyledi.
Feng, "Hayvan beyninde Parkinson hastalığına neden olan parkin geni bulunmuyor. Bu nedenle Parkinson hastalığına çare bulmak için insan nöronlarının incelenmesi gerekiyor. Ancak beyin öylesine farklı bir yapıya sahip ki araştırmada kullanmak için canlı bir insan nöronu almak imkansız" dedi.
Bilim adamları, insan nöronlarını üretmek amacıyla daha önce deri hücrelerini beyin dokusuna çevirmek için kullanılan tekniği kullandı. California'daki Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden bilimadamları, farelerden aldıkları deri hücrelerini kök hücre kullanmadan doğrudan beyin hücrelerine dönüştürmeyi başarmıştı.
Buffalo Üniversitesi'nde yapılan çalışmada ise iki sağlıklı ve iki Parkinson hastası dört gönüllüden alınan deri örnekleri kullanıldı.
Parkin geninin nasıl çalıştığını gözleme olanağı bulan bilimadamları, aslında parkin geninin MAO (monamin oksidaz) adlı bir enzimin salgılanmasını kontrol ettiğini ve bu enzimin de dopamin adlı kimyasalın üretimini sağladığını söyledi.
Barkin geni mutasyona uğradığında MAO salgılanımının arttığını ve bu artışın dopamin üreten beyin hücrelerine büyük zarar verdiğini ifade eden bilimadamları, laboratuvar ortamında elde edilen nöronları kullanarak parkin geninin mutasyona uğramasının engellenebileceğini ya da hasar görmüş nöronların normal parkin genleri değiştirilebileceğini, böylece Parkinson hastalığı için yeni tedaviler geliştirilebileceğini kaydetti.