Küresel ısınmanın başka etkileri var
Mayıs ve Haziran'da ortaya çıkan polen, kış aylarına kadar uzayacak. Yağmurla birlikte azalan polene bağlı astımlı hasta sayısında Temmuz'da patlama yaşanacak.
Nesrullah Sonay'ın haberine göre halk arasında 'saman nezlesi'
olarak bilinen ve daha çok bahar döneminde görülen polen alerjisi
mevsim değiştirdi. Prof. Dr. Nur Münevver Pınar, "Normalde Mayıs ve
Haziran ayları polen alerjisinin en fazla olduğu dönemdir. Ancak
yağmurların uzaması polenlerin baskılanmasına neden oldu",
dedi.
Küresel ısınmanın etkisiyle yazın oluşan yağmurun polen mevsimini geciktirdiğini ifade eden Pınar, "Hasta sayımızda azalma olması böyle devam edeceği anlamına gelmiyor. Temmuz ve Ağustos'ta hava sıcaklığı artacak. Yağmurun da etkisiyle vejetasyon daha etkin olacak. Atmosfere yayılacak polen sayısı da fazla miktarda olacak. Temmuz başından itibaren hasta sayısında patlama bekleniyor" dedi.
Prof. Dr. Münevver Pınar, normalde Eylül - Ekim ayında biten polen döneminin Kasım, hatta Aralık ayına kadar devam edeceğini belirterek şöyle konuştu: "Küresel ısınmayla birlikte ortaya çıkacak bitkilerin polenleri daha fazla alerjik durumlar yaşatacak. Özellikle buğdaygiller, pelin otu, kazayağıgiller gibi otlar dominant hale gelecek. Bunlar da birinci derecede alerjik reaksiyonlara neden olacak."
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs ve Alerjik Hastalıklar Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Mısırlıgil de hastaların yağmurdan dolayı şanslı bir yıl yaşadığını ancak bundan sonraki dönemin onlar için zor olacağını ileri sürdü. "Polenlere alerjisi olanlar için alerjik nezle ve astım yakınmalarının en çok arttığı döneme girdik" diyen Mısırlıgil, bazı uyarılarda bulundu:
- Sabah saatlerinde sokağa çıkmayın
- Hastalar ilaçlarını düzgün kullansın.
- Polenlerin yoğun olduğu 04.00-10.00 saatleri arası dışarı
çıkmayın.
- Evin havalandırılması bu saatler dışında yapılsın.
- Dışarıdan gelenler duş alıp, elbise değişsin.
- Gerekli önlem alınmadığı takdirde alerjik nezle astıma
dönüşebilir.