Kırık kalp sendromu yani takotsubo kardiyomiyopati nedir?

Tıpta takotsubo kardiyomiyopati olarak anılan kırık kalp sendromunu hiç duydunuz mu? Sizi ölüme götürebilecek kırık kalp sendromu nedir, nasıl oluşur işte yanıt

Kalbiniz kırıldığı için ölebileceğinizi biliyor muydunuz?

Kalp duygularımızın merkezi olmayabilir ama kesinlikle duygularımızdan en çok etkilenen organımız. Mesela bir yakının kaybı, sevdiğiniz kişiyle yaşadığınız travmatik bir kavga ya da boşanma! Duygusal olarak sizi zorlayan bu durumlarda hissettiklerimizi tanımladığımız 'kalbim kırıldı' ifadesi tıbben bir gerçek. Kırık kalp sendromu olarak literatüre giren bu durum bir insan için ölüm nedeni bile olabiliyor. Ne yazık ki biz kadınlar için risk erkeklere oranla 2 katı daha fazla. 

90'lı yılların başlarında, bir kadın, herkesin kalp krizi ile ilişkilendirdiği klasik göğüs ağrısından şikayetçisi olarak saygın bir ABD hastanesine geldi. Koroner arterleri test edildiğinde, doktorlar kalp krizini açıklamak için tıkanıklıklar görmeyi beklediler. Ama hiç yoktu. Ellerindeki tek bilgi ise kadının genç oğlunun o gün intihar ettiğiyde. Ortaya çıkan tablo 'kırık kalp sendromu'ndan başka bir şey değildi. 

Bunun tıbbi adı takotsubo kardiyomiyopati veya stres kaynaklı kardiyomiyopatidir. Takotsubo, hasarlı bir kalbe benzeyen Japon balıkçılar tarafından kullanılan bir kalamar avcısının adıdır. Kardiyomiyopati, kalp kas hastalığı anlamına gelir. Bu sendrom, birisi korkunç bir şoka maruz kaldığında ortaya çıkar ve kalp krizine çok benzer.

Duygular, adrenalin, noradrenalin ve dopamin gibi koroner arterleri spazmlara götüren ve aşağı doğru sarkan çok büyük miktarlarda hormonların salınmasına neden olur ve kalp kas hücrelerine hayati kan akışını sınırlar ve bu da kalp krizi semptomlarına yol açar.

KADINLAR DAHA ÇOK ETKİLENİYOR

Kadınların kırık kalp sendromundan etkilenme olasılığı daha yüksek. Bu toplam hastaların yüzde 90'ına denk geliyor. İlk bakışta kadınların erkeklerden daha duygusal oldukları için kırık kalp sendromuna maruz kaldıkları şeklinde bir sonuç çıkarılabilir ancak bilime göre yanıt bu değil. Etkili olan kadın vücudundaki hücresel süreçler, vücut sinyalleri ve hormonlar. Ancak çalışmalar kesin bir nedene bağlanmış değil. 

Bu nedenlere ek olarak, östrojen etkisi de kırık kalp sendromunda önemli. Östrojen kalbi korur ancak menopozda azalmaya başladığında, kalp daha hassas, özellikle de kalbin kan damarları daha hassas hale gelebilir.

KAYIPLAR EN BÜYÜK TETİKLEYİCİ

Bir çalışma, sevilen birini kaybettikten sonraki ilk gün, kalp krizi riskinin normalden 16 kat fazla olduğunu gösterdi. Bazı çalışmalar ilk 30 günde dulların ölüm oranında 66 kat artış olduğunu bildirmekte.

GENÇLER DE RİSK ALTINDA

Bir partnerinizi kaybederseniz, kalp yetmezliği veya pıhtılar gibi sorunlara yol açabilen anormal kalp ritmi - atriyal fibrilasyon geliştirme riskiniz genel popülasyonun yaklaşık bir buçuk katıdır.

Bu muhtemelen, vücudun sinir ve hormon sistemleri stres anında aktif hale geldiğinde, kalbin anormal bir şekilde dövmesine neden olabilir. Bu daha genç insanlarda daha belirgindir ve ortağınız öldükten yaklaşık bir yıl sonra bu risk artmaktadır.

BİR DİĞER TETİKLEYİCİ BOŞANMA

Ayrılık, boşanma veya eş ile ayrılmak, ruh arkadaşınızın ölmesini izlemekle aynı şey olmasa da, hala kalbinizi ele geçirebilir. Boşanmış kadınlar için, kalp krizi riski evli kalan kadınlara göre 1.29 ila 1.39 kat daha yüksektir. Erkekler için rakamlar benzerdir, boşanmış olanlara kalp krizi riski, evli meslektaşlarına göre 1.38 kat daha fazladır.

Farklı olan, yine de, erkekler yeniden evlendiğinde, riskler azalır - ama bu, yeni bir eş bulduklarında kadınlara da olmaz. Rakamları perspektife koymak için, boşanmanın bir kadının kalp sağlığına getirdiği risk, yüksek tansiyon veya sigara içiciliğine benzer düzeydedir.

DEPRESYONA DİKKAT

93.000'den fazla kadın üzerinde yapılan bir çalışmada, depresyonu olanların kalp rahatsızlıklarına sahip olma olasılıklarının daha yüksek olduğu görülmüştür - depresyondan muzdarip olanlardan neredeyse bir buçuk kat daha fazladır.

Depresyon, kalp problemleri olmayanlarda kalp ve kan damarlarına zarar vermek için yeterli olabilir. Bir çalışmada bile depresyonun kalp krizi riskini 1,6 kat artırdığı gösterilmiştir. Kalp krizi geçiren ve depresyonu olan hastalar, kalp krizinden yaklaşık iki buçuk kez daha fazla kalp krizi geçirme veya ölme olasılığı daha yüksektir.

Depresyon, vücuttaki hücrelerin, bağışıklık sistemini harekete geçiren ve zarar veren iltihaplanmaya neden olan sitokin adı verilen maddeleri salmasına neden olur. Depresyonda yükselen aynı sitokin seviyelerinin kalbe doğrudan zarar verdiği ve kan damarlarının tıkanmasına neden olduğu düşünülmektedir. Dahası, depresyon sizi sağlıklı ve sağlıklı bir şekilde yeme ve kalbi etkileyen alışkanlıktan arındırır