Gömük dişler; ağızdaki “mayınlar”…

Farkedilip müdahale edilmediğinde kiste dönüşebilecekleri gibi, başka risklere de yol açabiliyorlar…


Süt dişleri zamanını doldurduğunda, sağlıklı bir dizilişte onların yerine gelmesi gereken köpek dişleri zaman zaman, diş etinde “gömük” kalabiliyor.

DentGroup’tan Ortodontist Dr. Cihan Çapan, uzun süre fark edilmeyen ya da  zamanında müdahale edilmeyen “gömük” dişleri, “mayına” benzeterek, bazı durumlarda kist oluşturabilecekleri uyarısında bulunuyor. Gömük dişler, estetik problemler yarattığı gibi, implant tedavisini de zaman zaman zor ya da olanaksız hale getirebiliyor.

Gömük kalmış köpek dişleri, zamanından önce çekilmiş süt dişlerinden veya diş dizilimindeki yer darlığından kaynaklanabiliyor.

Bazı durumlarda süt dişlerinde oluşan iltihaplanmaların da köpek dişlerinin gömük kalmasına sebep olabildiğini kaydeden DentGroup Ortodonti Uzmanı Dr. Cihan Çapan,  “bu durumda süt dişlerinin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmaktadır” diyor.

Hastanın ilk muayenesinde ağızda süt köpek dişi varsa gömük köpek dişinin varlığından şüphelenileceğini belirten Ortodontist Dr. Cihan Çapan, gömük dişin ağız içi muayene sırasında el ile  damaktan tespit edilebileceğini, bunun mümkün olmadığı durumlarda ise mutlaka röntgen çekilmesi gerektiğini ifade ediyor. “Gömük dişin kemik içinde tam nerede olduğu, diğer dişlerin köklerine ne yakın olduğu, damak tarafında mı pozisyonlanmış bulunduğu gibi konuların hepsi 3 boyutlu görüntüleme yöntemleri ile tespit edilir” diyen Dr. Çapan, “Gömük dişlerin kalması bazı durumlarda kist oluşturma riski yaratır” uyarısında bulunuyor.

Gömük kaldığında her zaman kaybetme riski taşır

DentGroup’tan Ortodontist Dr. Çapan, gömük dişlerin yol açabileceği diğer problemleri de şöyle sıralıyor: “ Gömük dişin bulunduğu bölgede implant uygulaması yapılamayabilir. Süt dişleri daimi köpek dişinin görüntüsünden daha küçüktür. Yani normal bir köpek dişi gibi estetik bir görünüş vermez. Bunun yanında, müdahale edilmediğinde hayat boyu ağızda kalabilirken,  her zaman da dişi kaybetme riskini beraberinde taşır.”

Gömük dişlerin, ortodontik tedavi ile yerlerine getirilebileceğini, bu mümkün değil ise bir cerrahi operasyon ile çekilebileceğini anlatan Ortodontist Dr. Cihan Çapan, ”Buna karar verebilmek için köpek dişlerinin poziyonu değerlendirilir “ diyor.  Dr. Çapan tedavi seçeneklerini şöyle anlatıyor: “Köpek dişinin kökü orjinal yerine ne kadar yakın ise, ağızda olması gereken yere getirme şansı o kadar artmaktadır. Bazı durumlarda çok içerde olabilir ve sürdürülmeyebilir. Bu dişler sinüs boşluğuna da yakın olursa, ameliyatla da alınmayabilirler. Bu durumda kontrollerle takip edilir”

 www.dentgroup.com.tr