Diyabeti tetikleyen hatalara dikkat!
Memorial Hizmet Hastanesi Endokrinoloji Bölümü’nden Uz. Dr. A. Ender Yılmaz, diyabet ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
Diyabet hastaları için kan şekeri yüksekliği aktif bir yaşama engel olabildiğinden tedavide altın kural, hastanın konforlu bir yaşam sürmesinin sağlanmasıdır. Sağlıklı beslenmek, hareketsiz yaşamdan uzak durarak düzenli egzersiz yapmak ve uzman kontrolünde tedaviyi aksatmamak şeker hastalarının hayat kalitesini önemli ölçüde artırmaktadır.
Şeker kontrolünün ilk adımı
sağlıklı ve dengeli beslenmek
Sağlıklı beslenme diyabet hastaları için çok önemlidir. Hastaların üç ana besin grubu olan; protein, yağ ve karbonhidratı, vücudun ihtiyaçlarını göz önüne alarak tüketmesi gerekir. Diyabet tedavisinin ilk adımı olan diyet planlaması hastalarda vitamin ve mineral dengesini bozmayacak şekilde ayarlanmaktadır. Diyabetli hastalarında iyi bir kan şekeri kontrolü için sağlıklı beslenme planı oluşturularak "tıbbi beslenme tedavisi" uygulanması gerektirmektedir.
Diyabetik diyet ile sağlıklı beslenme planı
Şeker hastalığının tedavisinde insülin veya ilaçlar gerekli olduğu gibi tıbbi beslenme planının takibi de çok önemlidir. "Diyabetik diyet" bu nedenle şeker hastasının ailesi için de ideal bir sağlıklı beslenme planıdır. Sağlıklı beslenme ile kan şekeri seviyesinin kontrol edilmesi, aynı zamanda vücut ağırlığının korunması ve kalp hastalığının önlenmesine de yardımcı olmaktadır. Çünkü tüketilen her besin kan şekeri düzeylerini etkilemektedir. Bu açıdan hangi gıdadan ne ölçüde alınması gerektiği; hastanın kan şekeri değerini kontrol altına alınması, bedensel yapısı ve mevcut diğer hastalıkları da değerlendirilerek belirlenmelidir.
Yüksek yaşam kalitesi için diyabette düzenli egzersiz şart
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte kişilerin yaşam tarzı önemli ölçüde etkilenmektedir. Evde televizyon ve bilgisayar başında geçirilen sürelerin artmasıyla, hareketsizlik ve yeme bozuklukları gibi sorunlar da artış göstermektedir. Şeker hastalığı riskini tetikleyen bu alışkanlıklar, düzenli egzersiz ile ortadan kaldırılabilir. Beden ve ruh sağlığı için hareketsiz bir yaşamdan uzak durmak, düzenli egzersiz yapmak ve günlük yaşamda da aktif olmak önemli kriterlerdir. Egzersiz, alınan kalorinin yakılmasına ve böylece vücuttaki yağ oranının azaltılması ile kas tonusunun artırılmasına yardımcı olarak vücuda formda bir görünüm kazandırmaktadır. Diyabet hastalarının düzenli egzersiz ve spor yapmaları, kan şekerini düşürücü ve insülin etkinliğini artırıcı olduğu kadar vücudun kan şekerini verimli kullanmasına da olanak tanır.
Şeker hastaları sosyal yaşamdan kopmamalı
Dengeli bir diyet, düzenli egzersiz, tıbbi kontrol ve tedaviler ile sosyal yaşam, diyabet hastalarının hayatlarını sağlıklı ve kaliteli bir şekilde sürmeleri için gerekli olan 4 maddelik plandır. Diyabetik hastalarda tıbbi faktörler kadar sosyal aktivitelerin de yaşam kalitesini büyük etkisi vardır. Hastaların önemli bir bölümü ilaç ve insülin tedavisi alırken sosyal yaşamdan da kopmaktadır. Oysa hastalığının bilincinde olan ve tedavisi için gereklilikleri yerine getiren kişiler; hayatlarını sağlıklı bireyler gibi normal bir şekilde sürdürebilir. Önemli olan sağlıklı bir yaşam tarzı belirlemek ve tedavi planında yer alan uygulamalara harfiyen uymaktadır. Tip 2 diyabetin başlamasını önleyen en önemli faktör sağlıklı yaşam kurallarına uymayı sürdürmekten geçmektedir.