Çarpıntısı olanlar, dikkat!
Kalbinde çarpıntı olanlarda, daha sonradan ritim bozukluğunun ortaya çıktığını söyleyen Doç. Dr. Enis Oğuz, ritim bozukluğu hakkındaki her şeyi açıklıyor.
Kalp, ritmik hareket için düzenli elektrik üreten ve bu elektriksel uyarıyı içindeki dört boşluğa ileten sisteme sahip bir organ. Bu sistemi bozan etkenler kalbin ritmik hareketinde bozulmaya yol açıyor.
Habertürk'ün haberine göre, Uzmanı Doç. Dr. Enis Oğuz, “Kalp ritim bozuklukları her yaşta görülmekle birlikte ileri yaşlarda daha da sıklaşır ve 80 yaşa gelindiğinde her 10 kişiden birinde, ‘Atriyal fibrilasyon’ adı verilen ritim bozukluğu oluşur” diyor.
Teşhisi nasıl?
Kalp ritim bozukluğunda en önemli tanı aracının, ritim bozukluğu anında çekilen elektrokardiyografi (EKG) olduğu belirtiliyor. Ritim bozukluğu sıklıkla ataklar halinde meydana geliyor. Eğer bu ataklar kısa sürüyorsa o anda EKG çekilmesi mümkün olmayabiliyor. Bu durumda ritim bozukluğu anı, Holter (olay kayıt edici) gibi uzun süre kalp ritmini kayıt eden ve hastanın yanında taşıyabildiği elektronik cihazlarla yakalanmaya çalışılıyor. Tanı koymanın bu şekilde de mümkün olmaması halinde, elektrofizyolojik çalışma ile koroner anjiyografiye benzer girişimsel müdahalede bulunuluyor.
İhmal 'inme'ye neden olabilir
Kalp damar hastalarının büyük bölümünde, değişik tür ve ağırlıkta ritim bozuklukları oluyor. Bazı türlerinin hayati önemi yokken bazıları ani ölümle sonuçlanabiliyor. “Atriyal fibrilasyon” denen ritim bozukluğuna bağlı felç riski de önemli sonuçlar arasında görülüyor. Eğer bu bozukluk zamanında fark edilmez ve kan sulandırıcı ilaca başlanmazsa kalp içinde pıhtı oluşup, bir damarı tıkıyor ve inme nedeni olabiliyor.
Bunun dışında tedavi edilmeyen kalp ritim bozuklukları bayılmaya da yol açabiliyor. Kalbin hızlı attığı ritim bozukluklarında kalp hızının günlerce yüksek seyretmesi, kalp yetersizliği gelişmesiyle sonuçlanabiliyor. Kalp krizi geçirmiş ve kalbin kasılma gücü ileri derecede azalmış hastalarda iki yıl içinde hayati ritim bozukluğu görülme oranının yüzde 15, atriyal fibrilasyon denen ritim bozukluğu görülme oranının ise yüzde iki olduğu belirtiliyor.
Kalbiniz normalden hızlı atıyorsa
Kalbin normalden hızlı atması, 'Taşikardi' olarak isimlendirilse de taşikardiler her zaman ritim bozukluğu ile birlikte olmayabiliyor. Bazen psikolojik nedenler ve yaşam tarzı da kalp atımını hızlandırabiliyor. Taşikardinin bazı türleri hayati risk taşıyor. Risk, taşikardiye neden olan kalp hastalığına bağlı olarak ortaya çıkıyor.
Normalden yavaş atıyorsa
Kalp hızında azalma ile birlikte olan ritim bozukluklarına, “bradikardi” deniyor. Bu sorun genel olarak hayati soruna yol açmayıp, baş dönmesi, göz kararması atakları, bayılma, çabuk yorulma gibi belirtiler veriyor. Bayılma gibi ciddi olaylarla sonuçlanan durumlarda tedavi şeklinin kalıcı kalp pili takılması olduğu belirtiliyor.