Bu virüs sadece kadınları mı etkiliyor?
Almanya’da sebzelerden yayıldığı tahmin edilen EHEC bakterisinden yaz diyeti gibi nedenlerle sebze ağırlıklı beslenen kadınların etkilendiği belirlendi.
Almanya’nın kuzeyinde görülen ve bu ülkede şimdiye kadar 18 kişinin ölümüne neden olan EHEC virüsü Avrupa’daki 10 ülkenin yanı sıra ABD’ye yayıldı, ancak kaynağı henüz bulunamadı. Uzmanlar uyardı.
Habere göre, bakteri bulaşanların sayısının dün 2 bin 400’e ulaştığı bildirilirken Almanya’nın kuzeyindeki Luebeck’te bulunan bir lokantada yemek yiyen 17 kişinin hastalanması şüpheleri artırdı. Alman Ulusal Hastalık Kontrol Merkezi lokantayı incelemeye aldıklarını açıkladı. Luebeck Üniversitesi’nde görevli mikrobiyolog Werner Solback “Lokanta hastalıktan sorumlu değil ama hastalığın nasıl yayıldığını bulmalıyız” dedi. Geçen ay liman kenti Hamburg’da yapılan bir festivalin de hastalığın yayılmasına sebep olabileceği tahmin ediliyor.
Diyet davetiye çıkarıyor
Almanya, Danimarka ve İsveç’in de aralarında bulunduğu 10 Avrupa ülkesinde görülen salgın Çek Cumhuriyeti’ne sıçradı. Amerika’da yaşayanları tehdit eden koli basili hastalığı teşhisi konulan 90 kişiden 2’sinin Almanya’ya gittiği belirtildi. Bu arada salgının ardından Almanya’daki hastaneler halktan kan bağışında bulunmasını istedi.
Ölen 20 kişiden 13’ünün kadın olması dünya basınında yeni bir tartışma başlattı. Bilim adamları kadınların erkeklere göre daha sağlıklı beslendiğini ve bu yüzden salata ağırlıklı bir beslenme düzeni izlediklerini açıkladı. Bu beslenme düzeninin de koli basiliye davetiye çıkardığının altı çizildi.
Sağlık Bakanlığı uyardı
Sağlık Bakanlığı, Almanya’da birçok kişinin ölümüne neden olan Enterohemorajik Escherichia Coli (EHEC) bakterisine ilişkin, Türkiye için endişe edecek bir durum olmadığını açıkladı. Son iki hafta içerisinde EHEC’in görüldüğü ülkelere seyahat eden kişilerden kanlı ishal görülenlerin ve hastalıktan şüphe edenlerin en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmeleri istendi.
Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, basında EHEC mikrobuna bağlı Avrupa’da ve özellikle Almanya’da hastalık ve ölümlerin görüldüğü haberleri üzerine komisyon oluşturulduğu belirtildi. EHEC’in hayvan veya insan dışkısıyla kirlenmiş su ve gıdayla bulaşan bir bakteri olduğuna işaret edilerek, EHEC’in kanlı ishalle seyreden bir hastalığa sebep olduğu ifade edildi.
Türkiye'de 'şimdilik' risk yok
Bu mikroba bağlı oluşan hastalığın genellikle bir hafta içerisinde tedaviyle düzeldiği vurgulanarak, çok nadiren ani gelişen böbrek yetmezliği tablosuna bağlı ölüm görülebildiği bildirildi. Açıklamada, “EHEC, 2005 yılından bu tarafa ülkemizde bildirimi zorunlu hastalıklardan olup ülkemizde laboratuvar teyitli EHEC vakası görülmemiştir. Konu, Bilim Kurulumuz, Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğümüz ve Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığımızca yakından izlenmektedir. Bugün itibarıyla ülkemiz için endişe edecek bir durum olmamakla birlikte Bilim Kurulu, EHEC dahil su ve besinlerle bulaşan hastalıklardan korunmak için dikkat edilmelidir” denildi.