Batı nil virüsü nasıl bulaşır sivrisinek ısırığını hafife almayın!
Batı nil virüsü nasıl bulaşır? Sivrisinek ısırığını hafife almayın! Sonbaharda iç mekanlarda görülen sivrisinekler, ciddi hastalıklara neden olabiliyor!
Sivrisinekler, yaz aylarında tam bir baş belası oluyor. Gittiğimiz her ortamda ya da yatarken sesiyle ve ısırmasıyla rahatsızlık veren sivrisineklerden kurtulduğunuzu zannetmeyin. Özellikle sonbahar aylarında iç mekanlarda görülen sivri sinekler ciddi hastalıklara neden olabiliyor. Sivrisinekler batı nil virüsü adıdaki bir virüsü kuşlardan alarak insanlara ya da hayvanlara bulaştırabiliyor. Bu virüsün insanlara bulaşması ciddi nörolojik hastalıklara yol açabiliyor.Batı nil virüsü nasıl bulaşır? Batı nil virüsü ile ilgili tüm merak edilenleri Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Fatma Nur Özdoğan'dan öğrendik!
SİVRİSİNEKLER BU VİRÜSÜ KUŞLARDAN ALARAK İNSANLARA
BULAŞTIRIYOR
Batı Nil ateşide denilen bu virüs arbovirüs grubunda yer alır ve sivrisineklerle bulaşır. İnsanların çoğu Batı Nil Virüsü (BNV) ile enfekte sivrisineğin ısırması ile hastalanırlar. Sivrisinekler bu virüsü kuşlardan alarak insanlara ya da diğer hayvanlara bulaştırırlar.
48 EYALETTE VİRÜSE RASTLANMIŞTIR
Hastalık çok geniş bir coğrafı yayılım göstermektedir.Virüs Avrupa'dan başlayarak Ortadoğu, Avustralya, Asya'nın bazı bölgeleri ve Afrika'ya yayılmıştır. Kuzey Amerika’da ilk kez 1999 yılında tespit edilmiştir ve o zamandan beri ABD ve Kanada’da yaygındır. Havai ve Alaska hariç ABD’de 48 eyalette virüse rastlanmıştır. Hastalık sivrisineklerin bulunduğu alanlarda yaşayan ya da bu bölgelere seyahat eden kişilerde sıklıkla görülmektedir. Özellikle dış ortamda çalışan veya açık hava aktivitelerine katılan insanlar, sivrisinek saldırısına daha fazla maruz kalacakları için en yüksek bulaşma riski altındadırlar.Kuluçka süresi 2-14 gün, sıklıkla 2-6 gündür. Bu süre bazı tıbbi nedenlerle bağışıklık sistemleri etkilenmiş kişilerde daha uzun olabilir.
SİVRİSİNEK ISIRIKLARI HAFİFE ALINACAK KADAR BASİT DEĞİLDİR
Virüsün bulaştığı kişilerin çoğunda bir belirti görülmez.irüsü almış yaklaşık her 5 kişiden 1’inde ateşle beraber ishal, kusma, eklem ağrıları, baş ağrısı, vücut ağrıları veya döküntü gibi diğer belirtiler gelişebilir. Çoğu kişi bu tip Batı Nil Ateşi hastalığından tamamen kurtulur ancak yorgunluk ve halsizlik haftalar veya aylarca devam edebilir.
CİDDİ NÖROLOJİK HASTALIKLARA YOL AÇABİLİR
Az sayıdaki kişilerde şiddetli belirtiler olabilir. Virüs bulaşmış kişilerin %1’inden azında beyin iltihabı, veya menenjit gibi ciddi bir nörolojik hastalık gelişir. Nörolojik hastalık belirtileri; baş ağrısı, yüksek ateş, ense sertliği, oryantasyon bozukluğu, koma, titremeler, nöbetler veya felçtir. Bu ağır hastalıktan kurtulmak birkaç hafta veya aylar sürebilir. Bazı nörolojik hasarlar kalıcı olabilir.
KANSER,DİYABET, HİPERTANSİYON HASTALARI RİSK ALTINDADIR
Kanser, diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalıkları gibi
bazı sağlık sorunları bulunan insanlar, ciddi hastalık
tablosu açısından daha büyük risk altındadırlar.
Tedavide öncelik ateşi düşürmek olmalıdır.aşır.
BU VİRÜSTEN KORUNMAK İÇİN İLAÇ VE AŞI YOKTUR
Batı Nil Ateşi’nin tedavisi için ilaç ve hastalıktan korunmak için aşı yoktur. Ağrı gibi bazı belirtilerin etkisini azaltmak ve ateşi düşürmek için ağrı kesici-ateş düşürücü kullanılabilir. Hafif belirtilere sahip hastaların bir kısmı tipik olarak kendiliğinden iyileşir, bazı belirtiler ise birkaç hafta sürebilir. Daha ciddi vakaları, genellikle tıbbi bakım ve destekleyici tedaviler için hastaneye yatırmak gerekir.
SİVRİSİNEK ISIRMASINA KARŞI BU ÖNLEMLERİ MUTLAKA ALIN!
Hastalığı önlemenin en etkili yolu, sivrisinek ısırıklarını
engellemektir. Dışarı çıktığınızda böcek kovucular kullanın.
Sivrisineklerin pek çoğunun en aktif olduğu akşam karanlığında uzun
kollu giysiler ve pantolon giyin. Kapı ve pencerelerinize sineklik
takın veya var olanları onarın, varsa klima kullanın. Kaldığınız
yerin çevresindeki sivrisineklerin sayısının azaltılmasına yardım
edin; çiçeklik, oluklar, kovalar, havuz örtüleri, evcil hayvan ve
kuşların su ve yemek kaplarının içinde birikmiş suları
boşaltın. Eğer kendinizi hasta hissediyorsanız hemen
hekiminize veya bir sağlık kuruluşuna başvurun. Seyahatiniz
hakkında hekiminize mutlaka bilgi verin. Ateş ve ağrınız için
Asetaminofen kullanın. Kanamaya meyli artırabileceğinden aspirin ve
ibuprofen içeren ağrı kesicilerden uzak durun.Daha fazla sivrisinek
ısırıklarından korunarak hastalığın yayılmasını önleyin.