Sezaryen doğum tehlikeli mi bebek faydalı bakterileri alamıyor!
Sezaryen doğum tehlikeli mi ?Uzmanlar mecbur kalmadıkça sezaryen doğumu önermiyor. İşte nedeni!
Uzmanlar mecbur kalmadıkça sezeryanla doğum yapmayı önermiyor. Anne ve bebek sağlığıyla alakalı önemli bir durum yoksa normal doğumu tavsiye ediyorlar. Normal doğum bebeğin ilerleyen zamanlardaki sağlığı için önem taşıyor. Peki sezeryanla doğum yapmak neden tehlikeli ? Bu sorunun yanıtını Probiyotik Prebiyotik Derneği İkinci Başkanı Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Alagözlü'den öğrendik.İşte sezaryen doğumun bebeğe olan zararları!
Türkiye sezeryanla doğumda yüzde 45 gibi yüksek bir oranla dünya sıralamasında 5. sırada yer alıyor. Bu yüksek oranlar nedeniyle uzmanlar, annenin ve bebeğin sağlık durumunun normal olması durumunda hiçbir şekilde sezeryanı önermiyor. Ancak ve ancak bebeğin ya da annenin sağlık durumu hayati bir önem taşıyorsa bu gibi durumlarda sezeryana başvurulmalıdır diyor.Konuyu bebek sağlığı açısından ele alan uzmanlar sezeryanla dünyaya gelen bebeğin hayata 1-0 yenik başladığını söyleyerek, “Eğer bebek anne sütü de almıyorsa 2-0 yenik başlar” diyor.
NORMAL DOĞUMUN FAYDALARI
Normal doğum ile dünyaya gelen çocuklar, anne vajinasından çıkarken, faydalı bakteriler alır ve bu bakteriler bağışıklık sistemini güçlendirir. Uzmanlar normal doğumun çok önemli olduğuna dikkat çekiyor. Sezaryanla doğumda bebek, anneden faydalı bakterileri alamıyor. Normal doğumda ise, bebek dünyaya gelirken vajinal yoldan annenin probiyotik faydalı bakterilerini alıyor ve bebeğin bağırsak sistemine yerleşen bu bakteriler bağışıklık sistemini güçlendiriyor. İleride oluşabilecek birçok kronik hastalıklardan da bebeği koruyor.
Uzmanlar anne sütünün de, normal doğum gibi çok faydalı olduğunu ve içerisinde probiyotik ve prebiyotik bakterilerin olduğunu ve bunların bağışıklık sistemini güçlendirici unsurlar olduğunu söylüyorlar.Yani bebek sütü almazsa bir çok hastalığa davetiye çıkarmış oluyor.
Uzmanlar, antibiyotiklerin faydalı bakterileri öldürdüğünü ve bakteri dengesizliği yarattığını belirtiyor. Ve bir süre sonra bunların artık tamir edilemeyecek bir hale geldiğini ve uzun yıllar boyu geri dönüşü olmadığını vurguluyor. Özellikle gribal enfeksiyonlarda gereksiz yere kullanılan antibiyotikler kişiyi iyileştireceği yerde bağışıklık sistemini bozuyor ve hastalık süresini uzatıyor.
Antibiyotik vererek veya başka nedenlerle kor mikrobiyotanın bozulması çocukta, obezite, şeker hastalığı, alerji, çölyak, astım gibi hastalıklara yol açıyor.