Kök hücreyle bebek sahibi olabileceksiniz

Prof. Dr. Recai Pabuçcu, önümüzdeki yıllarda kök hücre yöntemi sayesinde çocuk sahibi olamayan ailelerin çocuk sahibi olabileceğinin müjdesini verdi.

Üreme Tıbbı Derneği Başkanı Prof. Dr. Recai Pabuçcu, önümüzdeki yıllarda kök hücre yöntemi sayesinde çocuk sahibi olamayan ailelerin çocuk sahibi olabileceğinin müjdesini verdi.

Prof. Dr. Recai Pabuçcu; kök hücrenin farklı hücre tiplerine dönüşebilme ve kendisini yenileyebilme özelliklerine sahip olduğuna dikkat çekerek şu bilgileri verdi:

''Kök hücreler ilk defa tüp bebek yöntemiyle oluşturulan embriyodan elde edildi
 
Kök hücre embriyodan elde edilebileceği gibi insan vücudundan da elde edilebilir. Şu anda özellikle bazı kan hastalıkları ve kanserlerde erişkin kök hücre yöntemi ülkemizde de kullanılmaktadır. Embriyonik kök hücreler ilk defa tüp bebek yöntemi ile oluşturulan embriyodan elde edildi. Ancak göbek kordonundan alınan kandan bebeğin plasenta ve amnion sıvısından da kök hücre elde edilebiliyor. Yumurta veya sperm olmaması nedeni ile bebek sahibi olamayan çiftlerde gelecekte kök hücreler sperm ve yumurta üretiminde kaynak olabilecek.

Türkiye`de bu konuda çalışma bulunmuyor
 
Ancak şu anda Türkiye`de bu konuda çalışma bulunmuyor. Tüp bebek merkezlerine kısırlık ile başvuran hastalara yapılan incelemelerde sperm ve yumurta olmaması tüp bebek işlemini uygulanamaz kılmaktadır. Kişinin kendi sperm ve yumurtası ile gebelik elde edilebilmesi için kök hücrenin kullanımı günümüzde mümkün değildir. Bu konuda hastalarımızı doğru bilgilendirmeli ve bu işlemin şuan için mümkün olmadığı vurgulanmalıdır.
 
Güney Kore`de yoğun çalışmalar var
 
Özellikle Güney Kore`de bu konsept üzerinde yoğun çalışmalar mevcuttur. Bugün erişkin yağ dokusu hücrelerinin testiküler dokuya konulması ile 46 kromozomdan 23 kromozoma indirilmiş spermatid denilen olgun spermin bir önceki aşaması olan yapı elde edilebilmektedir. Bu elde edilen spermatidle yumurta hücresi döllenerek embriyo elde edilmiştir. İnsan hücresinin tekrar programlanabilmesi genetik yaklaşımlarda büyük değişiklikleri beraberinde getirecektir. Son 10 yıl içinde insan genomunun sekanslanarak kullanımı ve fare modellerinin geliştirilmesi ile genetikte büyük ilerleme kaydedilmiştir.
 
Bu alandaki gelişmeler hızla artıyor

 
İnsan çalışmaları pek çok nedenden dolayı çok zordur. İnsan embriyolarından embriyonik kök hücreler alınabilmesi bu problemi çözmüştür. Hastalıkların nedenlerinin araştırılmasında oluşturulacak kök hücre modellerine ve ilaç taramalarına genetik bozukluk içeren insan embriyo kök hücreleri ümit vaat edici bir araçtır. Bu alandaki gelişmeler hızla artmaktadır, ancak çok az sayıda embriyo elde edilebilmektedir. Kök hücreler ve kök hücre tabanlı tedavi modellerinin klinik pratikte kullanımı için güvenli, etkili, tekrarlanabilir bir protokol henüz oluşturulmamıştır."