Kan uyuşmazlığı nedir? Nasıl olur?

Anne ve babanın kan grupları arasında uygunsuzluk olmasıdır, böyle durumlarda bebek ve anne adayı açısından bazı istenmeyen durumlar yaşanabilir.

Hamilelikte kan uyuşmazlığı günümüzde nadirde olsa yaşanmaktadır. Anne ve babanın birbirine zıt kan gruplarından olması sonucu hamilelik esnasında anne ve bebek için tehlikeli durumların oluşabilme riski yüksektir. Kan grupları A, B, AB ve 0 olarak dört tiptir.  Bunların yanı sıra D faktörü adı verilen “Rh” faktörü de pozitif veya negatif olabilir. Bebeğin kan uyuşmazlığından etkilenebilmesi için kan grubu ile anneninkinin uyumsuz olması, yani bebeğin babasına benzer kan grubu özellikleri taşıması gerekmektedir. Bebeğin kan grubu doğumdan sonra belirleneceği için anne (-), baba (+) ise kan uyuşmazlığı varmış gibi hareket edilmelidir.


Böyle bir durumda ne yapılmalı?

Uzmanların verdiği bilgilere göre; Rh uygunsuzluğu varsa (anne Rh (-) baba Rh (+) ise) annenin Rh faktörüne karşı antikor oluşturmasını engellemek için hamileliğin 28. haftasında “anti-D iğnesi” yapılmalıdır. Halk arasında “uyuşmazlık iğnesi” adı verilen bu iğnenin doğumdan sonra bebeğin kan grubu pozitif ise ilk 72 saat içinde yeniden anti-D yapılması gerekmektedir. Doğum dışında düşük, dış gebelik, kürtaj ya da hamilelikte oluşan şiddetli kanama gibi durumlarda da anti-D iğnesi yapılması doğru olacaktır. Tanısal amaçlı girişimsel işlemler olan amniyosentez, kordosentez, koryon villüs biyopsisi gibi işlemleri takiben de anti-D iğnesi yapılması hamileliğin sağlıklı devamı açısından son derece önemlidir.