Gebelikte ayaklarda şişkinlik neden olur ödem artmaya başladıysa dikkat!
Gebelik döneminde sıklıkla görülen durumlardan biri de el ve ayaklarda görülen şişliktir. Peki hamilelikte ayaklarda şişlik neden olur? İşte yanıtı!
Gebelik döneminde anne adaylarının sıklıkla karşılaştığı durumlardan biri de el ve ayaklarda görülen şişliktir. Vücuttaki fazla sıvının vücudun çeşitli yerlerinde ödem oluşması adı verilir. Özellikle gebelik döneminde vücudun çeşitli yerlerinde görülen şişlik her ne kadar bir noktaya kadar normal sayılsa da bir noktadan sonra tehlikeli olabilir. Peki gebelikte ayaklarda şişlik neden olur? Gebelikte ödem nasıl atılır? Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, ödemin oluşma nedenleri ve başa çıkma yolları hakkında şu bilgileri verdi.
GEBELİKTE AYAKLAR NEDEN ŞİŞER? NASIL İNER?
Şişlik veya ödem, vücut dokularında toplanan sıvı fazlalığıdır. Gebelik boyunca ayak ve ayak bileklerindeki bu şişlikler bir dereceye kadar normal kabul edilebilir. Çünkü bu dönemde vücut sıvıyı tutar ve tutulan fazla sıvı dokularda birikir. Peki hamilelik sırasında ödemi artıran nedir?
Aynı zamanda büyüyen, gelişen rahim, pelvis bölgesindeki toplardamarlara ve vücudun alt bölümünün kirli kanını toplayıp kalbe ulaştıran büyük toplardamara da bası yapar. Böylece kanın alt bölgelerden dönüşünün yavaşlaması ve kanın göllenmesi sonucu sıvı dokular arasına sızar. Bu nedenle gebeliğin son 3 ayında daha kolay ödem gelişir.
Ayrıca şişlik derecesi yaz aylarında ve günün sonunda maksimuma ulaşır. Doğum sonrasında lohusalık döneminde aşırı terleme ve sık idrara çıkma yoluyla bu ödemler hızla kaybolur.
GEBELİKTE AYAK ŞİŞMESİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELER?
Ellerde, ayak bileklerinde ve ayaklardaki şişme orta düzeye kadar normal kabul edilebilir. Ancak şu belirtiler de varsa mutlaka doktorunuza ulaşmanız şarttır: Yüzde şişme, göz etrafında şişme, ellerde aşırı şişme, ayak bilekleri ve ayaklarda şişmesine dikkat edilmesi gerekiyor.
GEBELİK BOYUNCA ÖDEM OLUŞUMUYLA NASIL BAŞA ÇIKILIR?
Ödemle başa çıkmanın en basit yolu toplardamarlardaki basıyı hafifletmektir. Her zaman ayaklarınızı yüksekte tutun. İş yerindeyken de buna özen gösterin. Bacalarınızı altınıza alıp oturmayın. Bacaklarınıza gerilme egzersizleri yaptırın, kaslarınızı kasıp, gevşetin. Otururken ve ayakta dururken kısa molalar verin, hareket edin. Rahat ve konforlu ayakkabı giyin. Ayak bileklerinizi ve bacaklarınızı sıkan çoraplar giymeyin.
Bol su için: Düşünülenin aksine bol su içmek, sıvı tutulmasını azaltır. Günde 8-10 bardak su tüketin. Yeterli sıvı alıyorsanız idrar renginden anlarsınız. Spor yapın: Özellikle yürüyüş ve yüzme faydalı olacaktır. Sağlıklı beslenin: Aşırı tuz tüketmeyin.”