Asla pes etmeyin!

Anne olamayan kadınlar, tıbbın tüm olanaklarından yararlanıp bebeklerini kucaklarına almaya çalışıyor. İşte yıllarca uğraşıp anne olanların hikayeleri...

Kadınların yaratılışından beri var olan annelik içgüdüsü onları tüm zorluklara katlanarak anne olmaya teşvik ediyor. Anne olamayan kadınlar, tıbbın tüm olanaklarından yararlanıp bebeklerini kucaklarına almaya çalışıyor. İşte yıllarca uğraşıp anne olanların hikayeleri...

Anne-baba olmak her zaman kolay olmuyor. Zor ve meşakkatli yollardan geçiliyor. Bazen açıklanamayan kısırlık, bazen tekrarlayan düşükler, çiftlerin kabusu oluyor. Bazı çiftler ayrılırken, bazıları asla pes etmiyor. 15-20 deneme sonrasında anne olanlar, 50 yaşında anneliği tadanlar var. Benim hastalarıma tavsiyem hep şu oluyor: Asla pes etmeyin!

Tüm annelerin, anne adaylarının, anne olmak için mücadele veren tüm kadınların anneler gününü kutluyor ve sizlerle genetik ve zor hastalıklarına rağmen pes etmeden anne olan hastalarımın hikayelerini paylaşıyorum...

EBE SONGÜL'ÜN ÇOCUK ÖZLEMİ 17 YIL SONRA BİTTİ

Ebe Songül Othan, çok sayıda ailenin çocuk sevincine tanıklık etti. Doğurttuğu bebekler askerlik çağına geldi. Ancak kendi bebeklerini kucağına almak için 17 yıl sabırla beklemesi gerekti. Songül Othan, anne olabilmek için zaman, emek ve kendi olanaklarına göre küçük bir servet harcadı. Çaresizlikten üfürükçülere bile gitti. Ama her seferinde gebelik testi sonucu negatif çıktı. O kadar zor zamanları oldu ki, intiharı dahi düşündü. Bazen "Uğraşmayın olmaz" diyen doktorlarla, bazen de eşiyle mücadele etti. Songül Othan'ın çocuk sahibi olamamasının nedeni, Kallman sendromuydu. Yani hiçbir kokuyu alamıyordu. Birçok hastalığın bir arada olduğu Kallman sendromunun etkilerinden biri de doğal yollarla gebe kalamamak.

Songül Othan'ın dört kız, bir erkek kardeşi vardı. Doğuştan olan Kallman sendromu, Songül dışında erkek kardeşinde de vardı. Onun da çocuğu olmuyordu. Kardeşinin tedavi göreceği tüp bebek merkezini kendisi buldu. Çünkü erkek kardeşi sonuç alırsa, kendisi için de bir umut doğacaktı. Kardeşinin çocuk sahibi olması ona çifte mutluluk yaşattı. Demek ki onun da bir şansı vardı! Songül Othan bize geldiğinde, tedavilerden yumurtalıkları yorulmuş, kilo almış, tükenme hissi yaşıyordu. Bazı tekniklerle gebeliğini kolaylaştırmaya çalıştık. Sonunda da gebelik gelişti.

SONUCU ÇELİK KASAYA SAKLADILAR

Tam 12 kez aşılama, yedi kere de tüp bebek tedavisi görmüştü ama inadı ve ısrarı mutlu sonla bitti. Yapılan test, 'Hamilesin' diyordu. Pozitif çıkan testi, çelik kasaya sakladılar. Üstelik ultrasonda aileyi başka bir süpriz bekliyordu: Bebekler ikizdi! Cinsiyetleri umurlarında değildi, kız ya da erkek hiç fark etmezdi... İkiz kızlarının ameliyathaneyi dolduran ağlama sesi, hayatında duyduğu en güzel sesti onun için. Songül Othan, şu anda 5 yaşında olan ikiz kızları Asena ve Hasret Nisa ile anne olmanın tadını çıkarıyor. Tek sıkıntısı, minik kızlarının kokusunu içine çekememek...

İKİ KIZ KARDEŞ PGD İLE ANNE OLDU

2007 ve 2009 yıllarında, deriyi döken ölümcül genetik bir hastalık taşıyan iki akraba aileyi çocuk sahibi yaptık. 2007 yılında, nadir görülen genetik bir hastalık olan Netherton sendromlu embriyoları anne rahmine yerleştirmeden ayıklayıp, sağlıklı bebekler dünyaya getirilmesi sağlandı.

Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT) yöntemi, dünyada ilk kez Netherton sendromu için uygulanmıştı. 'Istakoz çocuk' olarak da bilinen cilt hastalığı, deriyi tamamen dökerek koruyucu tabakayı yok ettiği için bakteriyel enfeksiyonlar nedeniyle bebeklerin ölümüne neden oluyor.

İKİ KARDEŞ, AYNI HASTALIK

Çocuklar, hastanede steril ortamda en fazla iki ay yaşatılabiliyor. Viyana'da yaşayan iki kız kardeş, teyzelerinin oğulları olan iki erkek kardeşle yani kuzenleri ile evliler. Her ikisinin de çocukları olduğu zaman bu hastalık ortaya çıkıyor, çocuklarını kaybediyorlar. 'Çocuk sahibi olmak istiyorsanız PGD yapılması gerekiyor' deniliyor.

2007 yılında önce Havva-Tahir Karagöz'ü, iki ay sonra da Özlem- Recep Karagöz'ü sağlıklı çocuk sahibi yapan ekibimiz, iki yıl sonra yani 2009 yılında Özlem-Recep Karagöz'ü yeniden anne-baba yaptı. Hem de bu sefer ikiz bebekleri oldu. Tedavi için Türkiye'ye gelen ve o zaman 27, şu anda 33 yaşında olan Özlem Karagöz, üç çocuk sahibi bir anne. İlk çocuğu Su Eda 8 yaşına gelen Özlem Karagöz'ün, ikizleri de 6 yaşında. Havva-Tahir Karagöz çifti ise geçen sene bir sağlıklı bebek sahibi daha oldu. Onların ikinci bebekleri de bir yaşına yaklaştı.

16 YIL SONRA GELEN İKİZ SEVİNCİ

Çocuk sahibi olmak için 16 yıl tedavi gören polikistik over hastası 38 yaşındaki Şükran Baykal İstanbul'daki ilk tüp bebek denemesinde ikiz kız bebek sahibi oldu. Ankara'da yaşayan Şükran Baykal, polikistik over hastasıydı ve bir türlü hamile kalamıyordu. Her başarısız tüp bebek denemesinden sonra evlilikleri biraz daha yıprandı. Kalabalık olan ailelerinde, her evde koşturan yeğenlerini gördükçe iyice ezildiler, ağladılar.

ÖNCE 10 KİLO VERDİ

Baykal çifti şanslarını son bir kez denemek için İstanbul'a geldi. Polikistik over hastalarında en büyük sorun, ilaç dozunun ayarlanmasıdır. Az ilaç verirsen yumurta kalitesi düşüyor, fazla ilaç verirsen sıvı birikiyor ve yine yumurta kalitesini bozuyor.

Polikistik over hastaları, kilolu hastalardır; Şükran Hanım da hafif kiloluydu. Tedaviye başlamadan 10 önce kilo verdi. Tedaviye sabırla uyum sağladı. Şükran Baykal hamile olduğunu duyunca önce inanamadı, ikiz kızları olacağını öğrendiğinde ise dünyalar onun oldu. Baykal, yıllardır çektiği çocuk özlemini şimdi 1 yaşında olan kızları Seval Nur ve Elif Nur'a sarılarak gideriyor. Baba İbrahim Baykal ise hâlâ rüyada olduğunu, kızlarına iyi bir gelecek hazırlayabilmek için gece gündüz eve bile gidemeden çalıştığını anlatıyor. Şimdi biz de onlar kadar mutluyuz. Asla vazgeçmeyin.