Anne olmak için en ideal yaş...
Kadın yaşının ilerlemesi hamilelik için bazı risklerin artmasına neden olmaktadır. İşte bu risklerden bazıları...
Uzmanların söylediğine göre anne olmak için en ideal yaşlar 20’li yıllardır. Ancak günümüzde kadınlar için annelik yaşı ertelenmektedir. Birçok kadının anne olması için 35 yaş sonrasını beklemek zorunda kalmaktadır. Kadın yaşının ilerlemesi hamilelik için bazı risklerin artmasına neden olmaktadır. İleri anne yaşının hamilelikte arttırdığı riskleri uzmanlar şu şekilde sıralamaktadır...
1- Dünyaya gelecek olan bebeğin kromozom anomalili olma ihtimali artar. Bu risk artışı özellikle halk arasında “mongol hastalığı” olarak da adlandırılan Down Sendromu için çok belirgindir. Toplum genelinde Down Sendromu riski 1/800 civarında iken, 35 yaş üzerinde risk 1/200, 40 yaş üzerinde ise 1/50 civarındadır. Bu nedenle ileri yaş grubu anne adaylarında amniosentez, koryon villüs biyopsisi gibi girişimsel tanı testleri daha sık uygulanmaktadır.
2- İleri yaştaki anne adaylarında düşük yaşanma riski yaklaşık dört kat artmaktadır. Düşük nedenleri arasından kromozom bozukluklarının önemli bir yer tutması, ileri yaşlarda düşük riskinin artmasını doğal olarak sağlamaktadır.
3- Anne olma yaşının artması dış gebelik oluşma riskini biraz da olsa arttırmaktadır. Ayrıca annelik yaşının ilerlemesi ile birlikte ikiz, üçüz gibi çoğul gebelik oranı da yükselmektedir.
4- İleri yaş hamileliklerinde hipertansiyon ve şeker hastalığı izlenme riski artmaktadır. Hamilelikte tansiyon yükselmesi ile seyreden preeklampsi ve hamilelik diyabeti hem anne adayı, hem de bebek için olumsuz risk faktörleridir.
5- İlerleyen yaşla birlikte erken doğum ve düşük doğum ağırlıklı bebek doğurma riski de artmaktadır. Bunun yanı sıra bebeğin beslenmesini sağlayan plasenta ile ilgili hastalıklar da daha sık görülmektedir.
6- İleri anne yaşı sezaryen gerekliliğinin artmasına neden olmaktadır. Ayrıca ileri yaş grubunda doğum sonrası kanama ve uzamış doğum eylemi ihtimali de artar.