Sonbahar ayları cildimiz için neden önemli?
Dr. Yasemin Savaş güneşin bedenimize verebileceği zararları ve yazdan kışa geçerken güneş lekelerinden nasıl kurtulabileceğimizi anlatıyor.
Yaz aylarında deniz, kum, güneş üçlüsünden herkes bol miktarda yararlanmak ister. Özellikle de güneşten. Ancak vücudumuz için son derece yararlı olan güneşin istenmeyen yan etkilerinden en önemlisi de güneş lekeleridir.
Kadıköy Şifa Ataşehir Hastanesi Kaliteli Yaşam
Polikliniği Koordinatörü Medikal Estetik Hekimi Dr. Yasemin Savaş
güneşin bedenimize verebileceği zararları ve yazdan kışa geçerken
güneş lekelerinden nasıl kurtulabileceğimizi anlatıyor.
Ruh ve beden sağlığımızda önemli bir yere sahip, dünyamızın enerji kaynağı olan güneşin kaliteli yaşam için faydaları şüphesiz tartışılmaz. Ancak güneş faydalarının yanı sıra vücudumuza pek çok zarar da verebilir. Bu mevsim cildimizi hem yazın olumsuz etkilerinden arındırmak hem de cildimizi kışa, soğuğa hazırlamak açısından özel ve dikkat edilmesi gereken bir dönemdir.
Sonbahar ayları cildimiz için çok önemlidir;
Yaşınız kaç olursa olsun solar yaşlanma; güneşe karşı teslim olmuş tüm savunmasız ciltlerde moleküler düzeyde gelişen bir dizi olaydır ve serbest radikallerin açığa çıkışı ve oksidasyon denen olay sonucu gerçekleşir. Erken yaşlanma kaçınılmazdır.
Tatilde kumsal, havuz, deniz, güneş derken bunların cildimize, saçlarımıza ve vücudumuza verdiği zararları unutuveriyoruz ve güneşe teslim oluyoruz.
Gerçek şu ki, insan cildinin yazın gördüğü bütün zararlar sonbahar aylarında ortaya çıkıyor ve bronz tenin pırıltısı giderken bu kez kendimizi kısa sürede toparlanmanın ve sağlıklı görünüme kavuşmanın planlarını yaparken buluyoruz.
- Ciltte kırışıklık, hücre yenilenmesinde aksama, melanin pigmentinin aşırı çalışması sonucu dengenin bozulması ile meydana gelen güneş lekeleri, ciltte savunma mekanizması olarak kalınlaşma ve nem kaybı-kuruluk, çiller, sivilcelerde artma (Sivilcelerin güneşin ve deniz suyunun etkisiyle tedavi olduğunu ve azaldığı düşünülebilir ama gerçekte öyle değildir.
Ultraviyole ışınları cildi kurutup, yağ üretimini düzenler fakat iklimin değişmesiyle sivilcelerde artış görülebilir.
Önce aşırı bir kuruma, sonra da çok fazla yağlanma hissedilen sivilceli ciltlerde, tedavi uygulanmazsa problem daha da artabilir),
- Kılcal damar genişlemeleri, varis,
- Cildin elastikiyetini kaybetmesi ve sarkmalar,
- Saçlarda kuruluk ve matlaşma, çabuk kırılma, kepeklenme (Güneşin yaydığı ultraviyole ışınları ile deniz suyundaki tuz ve havuzlardaki klor bunda önemli etkenlerdir),
- Tırnaklarda incelme ve sararma gibi erken yaşlanma belirtilerini de aynı güneş ışınları yapmaktadır.
- Aynı zamanda ani hava değişimleri, soğuk hava, rüzgar, yağmur gibi etkenlere karşı cildi korumak ve güçlendirmek gerekmektedir.
- Kuru ve gergin cilt görünümünün giderilmesi için, mevsime ve cildin o anki ihtiyacına uygun doktor önerisiyle günlük bakım ürünlerinin kullanılması, bariyer görevi yapan cildimizin ancak yapısına uygun ürünlerle nemlendirilmesi ile olumsuz dış faktörlerin cilt altına ulaşılması engellenebilir.
Bu nedenle kışın nemlendirici kullanımı çok önemlidir. Soya, yeşil çay, yenileyici maske, vitaminli meyve maskesi, antioksidan maskeler ve nem maskeleri cildin ihtiyacını ciddi oranda karşılamaktadır.
Ayrıca kışın genellikle gerekli olmadığı düşünülerek güneş koruyucuların kullanılmadığı görülmektedir. Bu yanlıştır, kesinlikle kullanılması gerekmektedir ama yine mevsimine uygun olması tercih edilmektedir.
Ev bakımı ürünleri kesinlikle doktor önerisiyle kullanılması gerektiği, yanlış kullanılan ürünlerin tedavi etmek yerine sorunları daha da artırdığı bilinmektedir.