Soğuktan yüz çatlamasına ne iyi gelir evde yapabileceğiniz nem maskesi tarifi

Soğuk havalar ciltte çatlamalara neden olabilir. Peki soğuktan cilt çatlamasına ne iyi gelir? Evde yapabileceğiniz ballı limonlu yulaflı nem maskesi tarifi

Canlı, parlak ve genç bir cildi kim istemez ki? Biz kadınların güzel görünümlü bir cilt için saatlerimizi harcamamız hep bundan. Peki soğuk havalar cildimizi nasıl etkiler? Cildimizi nasıl koruyabiliriz? Cildin en büyük düşmanı olan soğuk havalara karşı evde uygulanabilecek basit ama etkili kürler nelerdir? Soğuk havalarda kuruyup çatlayan ve pütürlü bir görünüm kazanan cilt esnekliğini kaybeder. Böylesi bir dönemde cildinize yapacağınız en büyük kötülük fondöten ile bu görünümü ortadan kaldırmaya çalışmak. Bütün bu soruların cevabı için saç, cilt bakım, güzellik uzmanı ve eğitmen Master Figen Aktosun’un kapısını çaldık.

 Kalıcı makyaj konusunda Türkiye’de Master unvanına sahip birkaç kişiden biri olan Figen Aktosun, ilk sorumuz olan “Soğuk havalar cildimizi nasıl etkiliyor”a şöyle cevap veriyor:

“Kış mevsiminde cildi koruyan doğal bariyer tabakanın bütünlüğü bozuluyor, yağ oranı düşüyor ve ciltte yüzde 10 olması gereken su oranı azalıyor. Kuruyan cildin rengi matlaşıyor, donuk, gri-beyaz bir renge dönüşüyor. Çizgiler artıp derinleşiyor, deri pütürlü ve pullu bir görünüm kazanıyor. Hele yaş da ilerlemişse yağ tabakası azalan ciltte bu sorunlar çok daha hızlı bir şekilde ortaya çıkıyor.

Ciltteki kuruluk, yağ bezlerinin yeterli sebum veya yağ üretememesinden kaynaklanıyor, nemin yitirilmesi ise cildin su ihtiyacının yeterince karşılanmamasından... Kışın özellikle rüzgar, soğuğun etkilerini artırıyor ve ciltten nemi aniden uzaklaştırarak, yüzeyinin aşırı derecede soğumasına neden oluyor.Dolayısıyla kışın cildin neminin korunması ve beslenmesi önem kazanıyor.”

SOĞUK ÇATLAMASINA KARŞI EVDE YAPILACAK BAKIM MASKESİ TARİFLERİ 

Figen Aktosun soğuk havalara karşı evde uygulayabileceğiniz uygulanması kolay kürlerde önerdi.

İşte o kürler:

-Bir miktar balı yüzünüze sürüp yarım saat beklettikten sonra ılık suyla durulayın. Bunu haftada iki kez uygulayabilirsiniz. Bu işlem cildin pürüzsüz bir görünüme kavuşmasını sağlıyor.

- Limon suyunu bir pamuk yardımıyla cildinize sürün ancak durulamayın. Çünkü limonun içinde bulunan doğal sitler cildinizin pH dengesini düzenliyor.

- Bir miktar yulaf ezmesini bal ile karıştırın. Karışımı 20 dakika yüzünüzde bekletin, ılık suyla durulayın ve nemlendirici uygulayın, kırmızı görünüm için ideal bir iyileştirici olarak kabul ediliyor.

- Yoğun el bakımı için gece yatmadan el kreminizi bolca uygulayın ve pamuklu bir eldiven giyin. Bu ellerinizdeki tahribatı ortadan kaldırdığı gibi çok güzel bir görünüme kavuşmasını sağlıyor.

SOĞUKTAN EN ÇOK EL, YÜZ VE DUDAKLAR ETKİLENİYOR 

Elbette soğuk havaların etkisi burada bitmiyor. Ciltte çatlama, kanama, tahribata bağlı esneklikte bozukluklar da meydana geliyor. Peki bunlar nasıl mı oluyor?

Söz yine Master Figen Aktosun’da; “Havaların soğuk olması nedeniyle ev, iş yerleri, alışveriş merkezleri ve toplu taşıma araçları gibi kalabalık alanların genellikle yeteri kadar havalandırılmadığı için klima, elektrikli soba ve kaloriferler ile ısıtılan bu alanlar nemsiz kalarak cildin kurumasına, çatlamasına neden oluyor. Bu tahribat cildin yumuşaklığı ve esnekliği bozuyor. Tahribatla birlikte kuruma, çatlama, kanama, döküntü, kepeklenme ve kaşıntı gibi sorunlar ortaya çıkıyor. Bu sorunlar daha çok soğuğa maruz kalan el, yüz ve dudaklarda kendini gösterebiliyor.

Ayrıca kış aylarında soğuk ve rüzgarın olumsuz etkilerine bir de daha sıcak suyla yapılan banyoların etkisi de ekleniyor, sadece el ve yüz değil, tüm vücudun daha da kuruyup sertleşiyor, saç ve tırnaklar kuruyor, matlaşıyor ve kırılganlığı artıyor.”

SOĞUKTAN CİLDİNİZİ KORUMANIN YOLLARI 

Kuşkusuz soğuk havalar sadece kadınları değil aynı oranda erkekleri de etkiliyor. Cildi koruma konusunda kadınların refleksleri daha gelişkin olsa da soğuk havaların bütün etkilerinden aynı biçim ve oranda erkekler de etkileniyor. Dolayısıyla Master Figen Aktosun’un aşağıdaki tavsiyelerini kadınlar kadar erkeklerinde uygulaması gerekiyor.

İşte o tavsiyelerden bazıları şöyle:

-Düşük nem ve kirli hava olan kapalı ortamlardan uzak durun.

- Cildinizin soğuktan korunması ve nemini kaybetmemesi için eldiven, atkı, bere gibi dış ortamla direkt teması azaltan aksesuarlar kullanın.

- Kaloriferli ortamlarda kalorifer üzerine mutlaka su bulunan kaplar koyarak ortamın neminin korunmasını sağlayın.

- Soğuk havanın göz çevresindeki kırışıklıkları artırmaması için gözlük takarak bariyer oluşturmaya çalışın.

- Çok sıcak suyla, aşırı yıkanmak cildi iyice kurutacağı için banyoda cildi kurutmayacak banyo köpüğü gibi ürünler tercih edin ve banyo sonrası vücut sütü veya nemlendirici kullanın, ayrıca kışın banyoda 20 dakikadan fazla durmayın.

-Yağlı cilde sahip kişiler; siz de kış aylarında mutlaka nemlendirici kullanın.
-Her sabah yüzünüzü yıkadıktan sonra mutlaka uygun tipte bir nemlendirici sürün.

- Haftada 1-2 kez, yüzü tahriş etmeyen ölü derilerin atılmasına da yardımcı peeling (soyucu) jeller kullanın.

- Bol bol su tüketin.

- Dudaklarınızı bakımsız bırakmaktan sakının.

- Doğru beslenin; çünkü kışın cildin ihtiyaç duyduğu vitaminleri, mineralleri almak cildin daha sağlıklı olmasını sağlar.

- Kış aylarında cilt daha çok Omega3’e ihtiyaç duyduğu için balık tüketin.

- Önce sıcak, sonra soğuk suyla ciltte şok etkisi yaratın. Özellikle sabahları uykudan uyandıktan sonra eller ve yüzler yıkanırken sıcak su ile başlanıp, durulama sırasında soğuk su kullanılabilir. Bu durum yüzde şok etkisi yaratarak kan dolaşımını hızlandırır, hızlanan kan dolaşımı ise yağ ve ter bezlerini harekete geçirerek cildi yumuşatır.

- Pul pul dökülen cilde fondöten uygulamayın, düzenli olarak peeling yapın, mümkünse nemlendirici içeren, güneş koruma faktörü olan fondöten etkili bitkisel kremleri seçin.

- Soğuk havalarda, yumuşak, pamuklu, nefes alabilen kumaşlar tercih edin. Sentetik ve kaşındırma ihtimali olan yünlü veya polyester kumaşlardan uzak durun. Vücut nefes alamadığında oluşacak terleme, cildinizde tahrişlere neden olur.

- Cilt, her şeye rağmen soğuk havadan etkilenmeye devam ediyor, hatta kötüleşiyorsa mutlaka bir cilt hastalıkları uzmanına başvurun.