Yoksa kilo almak tarihe mi karışıyor?
Vücudumuzdaki yağ takabasının artmasının sebebi bu bölgelere giden kan damarlarıdır. Uzmanlar yağ hücrelerinin kanla beslenmesini engelleyerek aşırı kilonun da önüne geçilebileceğini iddia ediyor.
ABD'deki Texas Üniversitesi'nin Anderson Kanser Araştırmaları Merkezi'nden bilim adamları bu deneysel ilaç sayesinde obez makakların 4 haftada kilo verdiğini, hayvanların bel çevresinin de inceldiğini belirledi.
MR görüntülerinde de hayvanların yağ dokularında önemli azalma
olduğu belirlendi. Araştırmaya imza atanlardan Dr. Reneta
Pasqualini, bu ilacın insanlar için geliştirilmesinin yağ
hücrelerinin ameliyatsız azaltılmasının yanı sıra mevcut zayıflama
ilaçlarına alternatif de olabileceğini belirtti.
İlacın aşırı yemek yedikleri ve hareket etmedikleri için obez olan 10 maymuna verilmesinden sonra bu hayvanların kilolarının ortalama yüzde 38,7 azaldığı görüldü. Maymunların bel çevresindeki yağların da yüzde 27 azaldığı belirlendi.
İlacın yağ hücrelerini besleyen kan damarlarının yüzeyine yapıştığını, daha sonra yağ hücrelerini yok eden sentetik bir molekül yaydığını vurgulayan bilim adamları, bu ilacın mevcut zayıflama ilaçlarından farklı bir "mekanizmaya" sahip olması ve yan etkilerinin az olması nedeniyle önem taşıdığına dikkati çekti.
Bir sonraki adımda bilim adamları ilacı prostat kanseri tedavisi gören obez kişiler üzerinde denemeyi planlıyor.
Sigara gibi obezitenin de kanserin başlıca risk faktörü olduğunu belirten bilim adamları, kansere yakalanan obezlerin ameliyatının, kemoterapi ve radyoterapinin genellikle çok başarılı olmadığını da vurguladılar.
Bilim adamları, kilo kaybetmeleri sağlandığında, prostat kanserine yakalanan kişilerin daha iyi tedavi edilip edilmeyeceğini araştıracak.