Vücut yağları nasıl yakar diyet ve egzersize bakışınız değişecek!

Diyet ve egzersize başladığınızda vücudunuzda neler olur? Vücudunuz yağları nasıl yakar? Bu gerçekler sizi harekete geçirecek.

Birkaç kilo vermek yada forma girmek istediğimizde ilk yaptığımız şey daha fazla yağ yaktıran egzersizler aramak oluyor.  Hemen hangi egzersizle daha fazla yağ yakarız aramaya başlıyoruz. Peki vücudumuzun yağ yakması ne demek? Vücudumuz yağları nasıl yakar? 

Bu soruların yanıtlarını bilimsel çalışmalar ışığında sizin için derledik. Vücudunuz yağ yakma yöntemini öğrenerek bir daha ki sefere daha doğru şeyler yaparak forma girebilir yada sağlığınıza sağlık katabilirsiniz.

Normal yağ hücresi öncelikle enerji depolamak için vardır. Vücut, yüksek kalorili gıdalardan alınan fazla enerjiyi barındırmak için yağ hücrelerinin sayısını arttırır ve veya hücrelerin boyutlarını genişletir. Aynı zamanda karaciğer ve diğer organlarımız da yağ hücrelerini biriktirmeye başlayacaktır, çünkü vücut tüm bu ekstra enerjiyi depolayacak yerler bulmak zorundadır. Özellikle bu duruma hareketten uzak bir yaşam şekli de eklenince yağ hücresi sayısı ve büyüklükleri her geçen gün artar. 

İnsan evrimine bakıldığında, tarihsel olarak, yağ depolama son yüzyıllara kadar insanların faydasına çalışan bir sistemdi. Çünkü insan beslenme düzeni halen avcı-toplayıcı düzenine göre çalışır. Enerji, yiyecek bulunmadığında ya da bir avcı bizi kovalarken, kaslar ve diğer organlar tarafından yakıt olarak kullanılmak üzere kan dolaşımına karışan yağ asitleri adı verilen küçük moleküller halinde depolanır. 

Yağ depolama bu durumlarda insanlar için hayatta kalma avantajı sağlamıştır. Yağ depolama eğilimi olanlar, uzun süreler boyunca yiyeceksiz yaşayabildiler ve düşman ortamlar için fazladan enerjiye sahip oldular.

Ancak bu düzen modern hayata geçişle ortadan kalktı? Dünyanın modern, gelişmiş ve yiyecek bolluğunun olduğu bölgeleri için artık böyle bir risk yok. Yani işe gelirken bir avcı tarafından kovanlamadığımız artık ortada. Ancak vücudumuz halen aynı prensiplere göre çalışmakta. Bu nedenle bol miktarda gıda ve güvenli yaşam koşulları ile, birçok insan aşırı yağ depolarını durumda. Mesela ABD'de yetişkin nüfusun 3'de 1'i obez. Türkiye'de ise her 5 kişiden biri obez.

DEPOLAMA KOLAY AMA YAKMAK ZOR

Bu aşırı yağ ile ilgili temel problem, adiposit adı verilen yağ hücrelerinin normal olarak işlev görmemesidir. Enerjiyi anormal derecede yüksek bir oranda depolarlar ve anormal derecede yavaş bir hızda enerji açığa çıkarırlar.  Dahası, bu ekstra ve genişlemiş yağ hücreleri anormal miktarlarda farklı hormonlar üretir. Bu hormonlar inflamasyonu artırır, metabolizmayı yavaşlatır ve hastalığa katkıda sunar. Aşırı yağ ve disfonksiyonun bu karmaşık patolojik süreci adiposopati olarak adlandırılır ve obezitenin tedavisini çok zorlaştırır.

DİYETE VE EGZERSİZE BAŞLAYINCA VÜCUT YAĞ YAKMAK İÇİN NE YAPAR?

Bir kişi yeni bir egzersiz programını başlatıp sürdürdüğünde ve kaloriyi sınırlarsa, vücut “yağ yakmak” için iki şey yapar.

İlk olarak, yeni aktivitelere yakıt vermek için yağ hücrelerinde depolanan enerjiyi kullanır. İkincisi, depolama için çok fazla alan açmayı bırakır. 

Beyin, enerji paketlerini veya yağ asidi moleküllerini kan dolaşımına bırakmak için yağ hücrelerini işaret eder. Kaslar, akciğerler ve kalp bu yağ asitlerini toplar, parçalara ayırır ve faaliyetlerini yürütmek için bağlarda depolanan enerjiyi kullanır. Gerisi solunumun bir parçası olarak, giden karbon dioksitte veya idrarda atılır.

Bu yağ hücresini boş bırakırsanız işe yaramaz hale gelir. Hücreler aslında kısa bir ömre sahiptir, bu yüzden vücuttan öldüklerinde boş kalıbı emer ve yerini bir şey almaz. Zamanla, vücut, enerjiyi (yani, kalorileri) yiyeceklerden, ilk önce saklamak yerine onlara ihtiyaç duyan organlara doğrudan gönderir. Sonuç olarak, vücut, daha sonra bazal metabolizmayı geliştiren, inflamasyonu azaltan, hastalığı tedavi eden ve yaşamları uzatan yağ hücrelerinin sayısını ve boyutunu azaltarak yeniden düzenler.

Bu durumu zamanla korursak, vücut fazladan boş yağ hücrelerini geri emer ve onları atık olarak atar, bizi daha fazla düzeyde daha yalın ve daha sağlıklı bırakır.