Sabah egzersizi yapmak zor geliyor diyenleri yataktan çıkaracak 7 ipucu
Sabah egzersizi yapmak zor geliyor diyenler için uzmanların bilimsel araştırmalar ışığında bulduğu 7 ipucunu derledik.
Her akşam sabah egzersiz yapmak alarmı kurup sonra da yerinden kalkamayanlardan mısınız? Siz de sabah egzersizi tembeli olabilirsiniz. Ama size iyi bir haberimiz var. Uzmanlar sabah egzersizi yapmayı kolaylaştıracak 7 ipucu buldu. Belki bir kaçı sizi de yataktan kaldırmaya yeter!
Sağlık yazarı Anna Magee, sabah saat 6'da dışarı çıkmayı ve
egzersiz yapmayı başaran masal insanlardan biridir. Magee sabah
egzersizleri konusunda çok fazla şey okumuz ve deneyimlemiş bir
isim. Deneyimlerinden çıkardığı 7 ipucu paylaşıp sizi de
yatağınızdan kaldırabileceğin güveniyor. İşte başlıyoruz...
1. 'SADECE 10 DAKİKA' SÜRECEĞİNİ KENDİNİZE SÖYLEYİN
Çalışmalara göre, sadece 10 dakika ne tür egzersiz yaparsanız yapın keyif almaya başlamanız için yeterli bir süre. Ayrıca haftada 3 kez egzersiz yapan 2 bin yetişkinin ortalama egzersiz süreleri incelenmiş. Ortalama egzersiz süresi 9 dakika 44 saniye. Yani düzenli spor yapanların egzersiz için çok fazla zaman ayırdığı falan yok. Sadece istikrar!
2. NE TÜR BİR GÜN GEÇİRMEK İSTİYORSUNUZ
Egzersiz için kalktığınızda karar vermeden önce nasıl bir gün geçirmek istediğiniz kendinize sorun. Düzenli egzersiz yapanlar bile sabahları yataktan kalkarken zorlanır. İşin sırrı yataktan motive kalkmakta değil, işin sırrı egzersiz sonrası nasıl hissettiğinizde gizli. Sabahları yataktan çıkmanıza engel hantal ruh hali eğer egzersiz yapmazsanız muhtemelen bütün gün boyunca sizinle birlikte olacak. Kalkıp egzersize başlayanlar için ise gün çok daha motive ve pozitif olacak. Bunun nedeni de beynin egzersiz sırasında salgıladığı endorfin ve dopamin. Tıpkı çikolata yediğimizde yada alkol aldığımızda hissettiğimiz mutluluk hali gibi. Ancak geçici değil ve yan etkiler yok.
3. İŞE YARAYAN HAREKETLERİ BULUN
Vücudunuz için gerekli olan egzersiz şekillerini bulun. Eğer daha hızlı olmak istiyorsanız koşun yada kardiyo çalışın. Ama ruhum da aynı zamanda dinlensin diyorsanız açık hava yürüyüşe başlayın. Dönem dönem farklı egzersiz türlerini deneyip kendinizi yenileyin.
4. MOTİVASYON EKSİKLİĞİ Mİ?
İngiltere'de yapılan bir araştırmaya katılanları yüzde 33'üne göre, motivasyon eksikliği egzersiz yapmamanın en popüler nedeni. Bununla mücadele etmenin bir yolu, beynin egzersiz üzerindeki gerçek bilimsel etkilerini, günün hangi saatinde olursa olsun tartışamayacağınızı bilmenizden geçiyor. New York Üniversitesi'nde nörobilim profesörü ve aynı zamanda fitness eğitmeni olan Dr. Wendy Suzuki, ruh halinin ve beynin egzersiz yapıcı etkilerinin ikna edici olduğuna inanıyor.
Dr Suzuki, “Vücudunuzu hareket ettirmenin beyninizde hızlı, koruyucu ve uzun süreli etkileri var. Daha iyi bir ruh hali, daha iyi enerji, daha iyi hafıza, daha iyi dikkat. Yapacağınız tek bir egzersiz, dopamin, serotonin ve noradrenalin gibi nörotransmitterlerin seviyesini hemen arttıracak ve bu da hemen ardından moralinizi artıracak ve odaklanmanızı iyileştirecek" diyor.
5. ARTIMLI HEDEFLER BELİRLEYİN
Mini hedefler olarak da bilinen artımlı hedefler, daha büyük bir hedefe giden yolda belirlediğiniz küçük, ulaşılabilir kilometre taşlarıdır. Birbiri ardına tamamladığınız küçük hedefler sizi daha motive edecek ve dopamin seviyenizi de doğrudan arttıracak. Örneğin, Ağustos ayında tatile gitmeden önce 5 kilo vermek gibi uzun vadeli bir hedefiniz olsun. Sonra bunu haftalara hatta günlere göre hedefleyin. Mesela ilk hafta 500 gram kaybetmek gibi. 14 gün boyunca yapılan bir şeylerin hızlı bir şekilde alışkanlık haline gelebileceğini biliyor muydunuz? Bu nedenle her akşam hedefinizi yazın, alarmı kurun ve harekete geçin.
6. BAHANEYLE SEBEPLERİ BİRBİRİNDEN AYIRIN
Motive olmuş insanlar egzersiz yapmama nedenleri var, ama mazeretleri yoktur. Bir neden kontrolün dışında bir şeydir. Örneğin, önceki gün kendinizi ciddi şekilde yaralayabilir veya çok erken bir uçuşa başlamak için sabah havalimanına yetişmeniz gerekebilir. Bunlar egzersizi es geçmeniz için 'nedenler'dir.
Ama "Ben çok yorgunum, çok meşgulüm, yarın yaparım" diyorsanız bunlar mazeretlerdir ve bu planda onlara yer yok.
7. NEDEN EGZERSİZ YAPMAK İÇİN SABAHIN ERKEN SAATİNDE KALKMAK İSTİYORSUN?
Neden egzersiz yapmak için sabahın erken saatinde kalkmak istiyorsun? Aynı şekilde egzersiz yapmamanız için de iyi bir nedene ihtiyaç duyduğunuz gibi, derinliklerine inmeniz ve serçeler ve egzersiz yapmadan önce neden kalkmak istediğinizi tam olarak bilmeniz gerekiyor.
Sadece kilo vermek istemeniz yeterli değil, gerçek nedenler çoğunlukla duygusaldır. Bunun anlamı egzersizin faydasını görmek için 3 ay beklemeniz gerekmediği o gün egzersizden hemen sonra duygusay faydayı sağlayacağıdır.
Michael Caulfield'ın on dakikalık “Youphoria” etkisinin geri döndüğü yer burası; Wendy Suzuki'nin yakın hissettirici faktörü. Ne istersen onu ara, kendini daha iyi hissettirecek, daha iyi görünecek, daha iyi çalışacak ve o gün daha gülecek.
Uzmanlar “Özellikle ilk 14 günde, uyanmadan önceki gece nedeninizi yazdığınızdan emin olun” diyorlar. Sonra tekrar yazın! En azından ilk 14 gün boyunca alışkanlık haline gelene kadar.
Mesela;
Yarın sabah 6'da egzersiz yapmak için yataktan çıkacağım çünkü daha iyi bir gün geçirmek istiyorum, daha iyi bir patron olmak istiyorum, daha odaklı bir çalışan, daha sakin bir ebeveyn ya da daha az stresli bir iş adamı olmak istiyorum!