Eski eşinizle iletişiminiz nasıl olmalı?
Boşandıktan sonra hem kendi psikolojiniz, hem de varsa çocuğunuzun psikolojisi için davranışlarınıza ve en önemlisi eski eşinizle görüşmelerinize çok dikkat etmelisiniz. Bu konuyu Uzman Psikolog Beyhan Budak anlatıyor.
Boşanmış çiftler bazen çocuklarının iyiliği için çok yakın ilişki içinde olmaya devam ederler. Örneğin her Pazar birlikte kahvaltı ederek, bayramları ya da tatilleri birlikte geçirerek, akraba ziyaretlerine birlikte giderek ya da sık sık görüşerek çocuklarını boşanmanın olumsuz etkilerinden korumaya çalışırlar.
Bu anne-babalar iyi niyetli olsalar da, bu derece yakın olmaları
aslında sağlıksız bir durum olabilir. Boşanan anne-baba arasındaki
çok fazla yakın ilişki çocukları rahatlatmak yerine, daha fazla
çelişki ve kafa karışıklığı yaşamalarına neden olabiliyor.
Neden çocuklar çelişki ve kafa karışıklığı yaşıyorlar?
Yakın ilişki çocukta anne-babanın yeniden bir araya gelme ümidini devam ettirir.
Çocukların boşanmış anne-babalarını yakın ilişki ve temas halinde görmeleri, sadece ailelerinin yeniden bir araya gelmesine yönelik fantezilerini pekiştirir.
Üstelik bu durum sadece küçük çocuklarda görülmez, ergenler de (çoğunlukla da kızlar) bu tür özlemlere sahip olabilir.
Bazı ergenler olağanüstü derecede iyi davranmak; anne-babasını birbirlerini ne kadar özlemiş olduklarına ikna etmek ya da anne-babalarının suçluluk duygularını körüklemek gibi yöntemlerle onları yeniden bir araya getirebileceklerini düşünebilirler.
Boşanmış çiftlerin yakın ilişkisi kötü bir evliliğin devam ettirilmesi niteliğini alabilir
Boşanmaların bir nedeni vardır. Çoğu durumda da boşanma nedeni karı-kocanın birbiri ile geçinememesidir. Bu durumda, çocukların iyiliği için yakın ilişkinin devam ettirilmesi aynı sorunların da devam ettirilmesine yol açabilir.
Bu da, çocukların anne-babalarının kavga ettiğini, birbirine hükmetmeye çalıştığını veya mantıksız davrandığını görmeye devam etmelerine yol açar.
Sonuç olarak bu çocuklar hem boşanmanın, hem de anne-babaları arasındaki geçimsizliğin devam etmesinin olumsuz etkilerini aynı anda yaşarlar.
Bu durum çocuklarda duygusal çelişkilere neden olabilir.
Çocukların büyük çoğunluğu her iki ebeveynini de sever ve onlardan birini tercih etme durumunda kalmaktan nefret ederler. Buna karşın, çocuklar boşanmış ebeveynlerin her ikisinin bulunduğu aile ortamlarında bu durumu çok fazla yaşar, her iki ebeveyn de çocuğu kendi tarafına çekmeye çalışır ve bu da çocuk üzerinde yoğun bir duygusal gerilime neden olur.
Böyle ortamlarda çocuklar söyledikleri ve yaptıkları her şeyde çok dikkatli olmaları gerektiğini düşünür ve diğer ebeveynin duygularını incitme korkusu yaşarlar. Bundan dolayı çocukların çoğu ve özellikle de ergenler tatil ve bayramlarda anne-babalarının bir arada olmasını tercih etmezler.
Tüm bunlardan dolayı, eski eşinizle çok fazla yakın olmaya çalışmanız, aslında boşanmanın çocuğunuz için daha da zorlaşmasına neden olabilir.
Eski eşinizle nazik ve içten ancak iş ilişkisine benzer tarzda bir ilişki sürdürmeniz çocuklarınız açısından çok daha yararlı olabilir. Ziyaret saatleri ve tatil düzenlemeleri konusunda esnek davranabilir, çocuğunuzla diğer ebeveyn arasındaki bağımsız ilişkinin sağlıklı bir şekilde devamı için destek olabilirsiniz.
Bazı durumlarda ne yapacağınızdan emin olamıyorsanız, çocuklarınızla konuşabilirsiniz. Eğer çocuklarınızı gerçekten dinlerseniz, onlar için en rahat düzenlemeyi sağlamanıza yarayacak düzenlemeleri yapma şansınız da artabilir.