British Masters' Editions!

Damien Hirst, Marc Quinn, Gary Hume ve Paul Morrison'un limitli sayıda üretilen çalışmaları Zorlu Center PSM’de!

ArtON İstanbul, Zorlu Center PSM’nin ev sahipliğiyle yeni bir sergiyi daha sanatseverlerle buluşturuyor. British Masters' Editions başlığı altında Damien Hirst, Marc Quinn, Gary Hume ve Paul Morrison'un limitli sayıda üretilmiş başyapıt niteliğindeki edisyonlu yapıtları 5 Mart – 4 Mayıs 2014 tarihleri arasında Zorlu Center PSM galeri alanında sergileniyor olacak.

İngiliz Çağdaş Sanatçıları’nın önde gelen isimleri Damien Hirst, Marc Quinn, Gary Hume ve Paul Morrison'un başyapıt niteliğindeki edisyonlu çalışmaları “British Masters’ Editions” temasıyla Zorlu Center PSM’de sanatseverlerle buluşuyor.

ArtON İstanbul işbirliğiyle Zorlu Center PSM’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen sergide ünlü sanatçıların kendine has üsluplarının en belirgin örneklerinden oluşan limitli sayıda üretilen eserleri yer alıyor.

Damien Hirst’ün “The Soul”u ile kelebek imajı…

Young British Artist kuşağının önde gelen temsilcisi Damien Hirst’ün “The Soul” serisindeki seçkide kelebek imajının hakimiyetini görebilmek mümkün. Kelebeğin kısa ömrü, uçuşkanlığı, zarafeti, transparan kanat yapısı ve renkleri, sanatçının bu imajı neden ‘ruh’ kavramıyla örtüştürdüğünü açıklar nitelikte. İşlerin merkezinde yer alan tek bir kelebek, renkleriyle göz alırken, zihin kelebeğin neler çağrıştırdığını sorguluyor.

Gary Hume’un kuş imgesinde sanatın çok yönlülüğü…

Gary Hume, parlak renkleri ve formu yorumlayış biçimiyle dikkat çeken bir isim olarak karşımıza çıkıyor. Resim, heykel ve baskılarıyla bilinen çok yönlü sanatçının bu sergide “Paradise Four” ve “Paradise Five” adlı iki işi yer alıyor. Bu iki işte, tek bir kuş figürünü kompozisyonun merkezine alan Hume, kullandığı renk paleti ve kuşun çizgiselliğine yaptığı müdahaleleriyle işe imzasını atıyor.

Marc Quinn’in tekniğiyle orkide ve çiçek figürleri…

“At the Far Edges of the Universe”, Marc Quinn’in 2010 yılında ürettiği sekiz parçadan oluşan pigment baskı tekniğindeki yapıtları sergide yer alıyor. Sanatçının en çok aranan işleri arasında bulunan orkidelerin egemen olduğu çiçek düzenlemelerinden oluşan kompozisyonlar, sanat tarihindeki ‘peyzaj’ ve ‘natürmort’ geleneğinin bir kalemde toplanmış çağdaş bir formu olarak bu seride karşımıza çıkıyor. Parlak renklerin ve yoğunlaştırılmış nesnelerin kullanıldığı bu yapıtlar iyi bir Quinn örneği niteliğinde.

Paul Morrison’un siyah-beyaz kontrastıyla çizgisel figürleri…

Paul Morrison’un “Calathidium” adını taşıyan serisi, sanatçının karakteristik sanatsal tavrını yansıtan niteliklere sahip. Alışıldık perspektif kurallarını ters yüz eden, bilindik peyzaj görüntülerini başka bir noktaya çeken, siyah ve beyazın kontrastlığından yola çıkarak çizgisel bir yapının söz konusu olduğu bu kurguda renk, adeta çizginin lekeselleşmiş bir biçimi olarak görülüyor. Çiçek ve bitkilerin çanaklarının terminolojik adı olarak kullanılan “Calathidium” serisinde, Morrison bitki formlarına odaklanarak yeni bir dünya inşa ediyor.