Rinoplasti ile ilgili tüm bilmeniz gerekenleri Op.Dr. Yusuf Can anlattı!
Estetik burun ameliyatı olmaya karar verenler için merak edilen tüm soruları Op.Dr. Yusuf Can anlattı!
Estetik burun ameliyatı olmaya karar verdiğiniz zaman aklınızda birçok soru olacaktır.
• Kime ameliyat olmalıyım ?
• Nerede ameliyat olmalıyım ?
• Ne gibi sakıncaları var ?
• Nelerle karşılaşabilirim ?
• Hangi mevsim ameliyat olmalıyım ?
• Bu süreç nasıl gelişecek ?
• Ameliyatımda neler yapılacak ?
• Ameliyat sonrası beni neler bekliyor ?
Daha bunun gibi onlarca soru kafamızın içinde gidip gelecektir. Gelin , sizleri biraz daha rahatlatmak ve bilgilendirmek , aynı zamanda basit çizimlerle bu ameliyatı kafanızda canlandırabilmek için , bu konuda birlikte adım adım bir yol izleyelim.
Öncelikle tüm bu soruları doktorunuzla detaylıca konuşmalı – paylaşmalısınız.
Muayene : Birinci adımda detaylı bir burun muayenesi yapılmalıdır. Endoskopik olarak burunun iç yapısı incelenmeli, burun yan duvarları nasıl ?, burun kanat açısı nasıl?, kemik veya kıkırdak eğriliği- yada her ikisi birden mevcut mu ?, sinüzit, burun eti şişkinliği, burun içinde yada sinüsler de polipler var mı?, hasta alerjik yapılı mı ? vb. gibi tüm problemler detaylı olarak not alınır.
Sonra burunun dış görünüşü çok ayrıntılı bir şekilde incelenir. Burun cildinin kalınlığı çok çok önemlidir. Kalın ciltli burunlar , zor burunlardır. Özel yaklaşım gerektirir. Burun cildinin çok ince olması da ameliyat sonrası en küçük bir problemin daha da abartılı görünmesine neden olabilir. Burun kıkırdağının yapısı nasıl ? Zayıf mı ? Burundan nefes alma esnasında içeriye çökme oluyor mu ? Burun kanatlarının durumu nasıl ? Burun sırtında çok büyük bir çıkıntı ( kambur - kemer ) veya çökme var mı ? Daha önce ameliyat olmuş mu ? Tüm bunlar detaylıca değerlendirilir.
Fotoğraf Çekimi : Hastamızın tam önden – yarım yandan ( Oblik ) sağ ve sol olarak – tam yandan ( İki taraflı olarak ) – aşağıdan ( Özellikle burun delikleri değerlendirilir ) – yukardan ( baş öne eğilerek ) dijital fotoğraf çekimleri yapılır. Fotoğraflar Bilgisayara aktarılır, hasta ile birlikte bunun üzerinde detaylı çalışmalar , görüş alış –verişleri yapılır.
Ameliyat Öncesi Hazırlık : Mümkünse 1 hafta öncesinden sigara bırakılmalıdır. Aspirin ve eşdeğer ilaçların alınması 10 gün öncesinden kesilmelidir. Ameliyattan bir gün önce gece 12.00 ( 24.00 ) den sonra hiçbir şey yenilmemeli-içilmemelidir.
Ameliyat Günü : Hastaneye aç ve susuz olarak gelen hastamız, öncelikle kayıtları yapılıp odasına alınır. Anestezi doktoru tarafından görülür, değerlendirilir. Ameliyat öncesi gerekli tüm kan tetkikleri yapılır, gerekli görülürse Akciğer grafisi, EKG v.s. çekilir . Sonuçlar gözden geçirilir. ( Örneğin Daha önce kalp ile ilgili bir rahatsızlık geçirmişse Kardiyoloji uzmanından , ameliyat olmasında herhangi bir sakınca olmadığına dair rapor alınır. ) Bir olumsuzluk yoksa hastamız operasyona alınır.
Ameliyat Süresi : Ameliyat süresi , ortalama 2-4 saattir. Ancak ameliyatta en önemli kuralım , kendime belirli bir zaman sınırı koymaksızın, mümkün olduğunca ameliyat öncesi hastamız ile paylaştığımız-kararlaştırdığımız burun şekline uygun ve tatmin edici bir sonuç alana kadar devam etmektir.
Ameliyat : Estetik burun operasyonlarımı büyük oranda açık teknik ile yapmaktayım. Ancak burun ucunda ciddi bir sorunu olmayan , asıl problemi burun sırtında ki eğrilik yada kemer – kambur olan hastalarda kapalı teknik ile de ameliyat yapmaktayım . Ameliyatlarımı daima Genel anestezi altında yapıyorum.
Estetik Burun Ameliyatı (Rinoplasti) Adım 1
Öncelikle burunda uygun noktalara lokal anestezi yapılır. Sonra burun alt-orta kısmından cilt kesesi ile operasyona başlanır.
Estetik Burun Ameliyatı (Rinoplasti) Adım 2
Burun ön kısmı ve burun sırtı açılır . Burun orta bölmesi iki taraflı olarak açılır.
Estetik Burun Ameliyatı (Rinoplasti) Adım 3
Orta bölmede eğri olan kemik ve kıkırdak kısımlar çıkarılır, bazı kısımlar düzeltilerek tekrar yerleştirilir. Burun tam orta hatta alınır. Aynı şekilde, burun etleri dikkatlice değerlendirilir.
Eğer büyük ise her iki alt burun eti küçültülür. Böylece, her şeyden önce burundan sağlıklı nefes alınması sağlanmış olur.
Estetik Burun Ameliyatı (Rinoplasti) Adım 4
Burun sırtındaki eğrilikler, çıkıntılar yada çökmeler düzeltilir. Burada özel törpüler, mikro keskiler kullanılır.
Estetik Burun Ameliyatı (Rinoplasti) Adım 5
Burun uzun ise kısaltılır, kısa burun ise hastanın kendi kıkırdağı kullanılarak uzatılır.
Estetik Burun Ameliyatı (Rinoplasti) Adım 6
Burun ucu hoş ve doğal gözükecek şekilde kaldırılır. (Hasta ile birlikte daha önce planlandığımız gibi) Burun ucu geniş ise bu bölgede kıkırdaklar üzerinde düzenleme ve sütur (dikiş) tekniği ile küçültülür.
Estetik Burun Ameliyatı (Rinoplasti) Adım 7
Burun kemikleri her iki taraf da ve orta hatta mikrocerrahi yöntem ile hareketli hale getirilir. Burun sırtındaki açıklık kapatılır.
Estetik Burun Ameliyatı (Rinoplasti) Adım 8
Burun sırtı açıklığını önlemek, burun ucu düşmesini önlemek için buralara özel süturlar konur, düzenlemeler yapılır.
Burunun alt kısmından açtığımız cilt kesesi özel estetik dikiş ile kapatılır.
Estetik Burun Ameliyatı (Rinoplasti) Adım 9
Burun içine, buruna yapışmayan ve alınma esnasında ciddi bir sıkıntı vermeyen silikon konur.
Silikonun yan tarafındaki borulardan hasta nefes alabilir.
Estetik Burun Ameliyatı (Rinoplasti) Adım 10
Buruna son şekli verildikten sonra , burun sırtı üzerine antialerjik bant konur.
Band sonrası termal alçı konularak operasyona son verilir.
Buruna koyduğumuz silikon operasyondan 2-3 gün sonra alınır.
Operasyondan 1 hafta sonra alçı ve dikişler alınır.
Ameliyatın hemen ertesi günü hastamız banyo- duş yapabilir. Ancak burun üstündeki alçı ve band kısmı ıslanmamalıdır.
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı
Op. Dr. Yusuf Can
www.canmedkbb.com
https://www.facebook.com/opdryusufcan