Obezite tedavisinde ameliyat hangi aşamada yapılır?
Çağımızın hastalığı obezite her geçen gün yayılarak çeşitli sağlık sorunlarına yol açıyor. Obezite rahatsızlığının tedavisi nasıldır, hangi aşamasında ameliyat gerekir sorularını Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Burak Uğraş’a sorduk.
“Fazla kilosu olan herkes daha sağlıklı yaşamak için ideal kilosuna dönmeli, ama her fazla kilosu olan kişi obezite değildir. Bir kişiye obez teşhisi konulması için vücut kitle indeksinin 40’ın üzerinde olması gerekir. Ayrıca fazla kiloyla birlikte şeker ya da yüksek tansiyon gibi başka rahatsızlıkların da ortaya çıkmış olması gerekir. Obezite teşhisi konulduktan sonra öncellikle kilo almaya sebep olan bir rahatsızlık varsa tedavi edilmesi sağlanır. Daha sonra öncellikle diyet ve egzersizle kilo verilmesi sağlanır.”
Diyet ve egzersiz kilo vermek için yeterli olmayabilir
“Diyet ve egzersiz bazı durumlarda kilo vermek için yeterli
olmaz ya da kısa süre içinde verilen kilolar hızla geri alınabilir.
Obezitenin ilerleyen seviyelerinde kalıcı zarara neden olabilecek
çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilir. Bu nedenle obezitede erken
tedavi çok önemlidir. Tüm denemelere rağmen kişi istediği halde
kilo veremiyorsa ve beraberinde hastalık yaşıyorsa cerrahi tedaviye
başvurulması gerekebilir. Laparoskopik tüp mide ameliyatı gibi
cerrahi yöntemlerle obezite tedavi edilebilir. Tüp mide ameliyatı
sonrası kişinin beslenme şekli de kontrol altına alınıyor. Beslenme
uzmanı eşliğinde ilk 3 - 4 hafta içinde öncellikle protein destekli
yumuşak ve sıvı gıdalarla beslenip ardından katı gıdalara yavaş
geçiş yapılarak mümkün oldukça sağlıklı bir beslenme şekli
sağlanır.”
Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Burak Uğraş “Tüp mide ameliyatının ardından ilk altı ay içinde hızlı kilo verilir. Bu sürenin sonunda hız düşerek daha periyodik bir şekilde kilo vermeye devam edilir. Bu ameliyat ile hastanın çok hızlı kilo vermesi değil, dengeli ve sağlıklı bir şekilde yavaş kilo vermesi hedef alınır. Ameliyatın ardından beslenme ve egzersiz uzmanı ile birlikte hastanın ideal kilosuna inmesi sağlanıyor. Diyet ve egzersizin çok ağır olmaması, hastayı zorlayacak herhangi bir aşamanın olmaması obezitenin cerrahi yöntemlerle tedavi edilmesinin sağladığı en büyük avantajlar arasındadır. Operasyonun ardından hastanın verilen tavsiyelere uyması ve yaşam tarzını olması gerektiği düzene sokması tekrar kilo almayı engeller.”