Botoksla aşırı terlemeye son!
Aşırı terleme sorunu, yaz aylarında belirgin bir hale geliyor. Kişinin yaşam kalitesini bozuyor, okul, iş ve sosyal yaşamını olumsuz etkiliyor.
Aşırı terlemenin, hayatını olumsuz etkilemesine izin vermek istemeyenler botoks tedavisiyle bu sorundan kurtulabiliyor. Anadolu Sağlık Merkezi’nde uygulanan bu yöntem ve aşırı terleme sorunuyla ilgili bilgileri Dermatoloji Uzmanları Dr. Figen Akın, Dr. Sadiye Kuş ve Dr. Mehmet Coşkun Acay veriyor.
Terleme botoksla tedavi edilebiliyor
Terlemenin vücut ısısını ayarlama fonksiyonu açısından önemli olduğunu belirten ve toplumun % 3’ünde aşırı terleme görüldüğünü söyleyen uzmanlar, aşırı terleme herhangi bir sistemik hastalığa bağlı olmaksızın ortaya çıkabildiğini belirtiyor. Avuç içleri, ayak tabanı ve koltuk altlarında bölgesel olarak görülen aşırı terleme botoksla tedavi edilebiliyor. Anadolu Sağlık Merkezi’nde botoksla aşırı terleme sorununa çözüm sunan Dermatoloji Uzmanları Dr. Figen Akın, Dr. Sadiye Kuş ve Dr. Mehmet Coşkun Acay, aşırı terleme ve botoksla tedavi hakkındaki bilgileri paylaşıyor:
- Terleme vücut ısısının ayarlanmasını sağlayan bir fonksiyondur ve sempatik sinir sisteminin kontrolü altındadır. Vücut ısısı arttığında deri yüzeyindeki terin buharlaşması yoluyla ısı kaybı gerçekleşir. Terleme sayesinde vücut ısısının yükselmesi engellenir. Fizyolojik olarak önemli bir rolü olan terleme aşırı olduğunda ise buna ‘hiperhidroz’ adı verilir.
- Aşırı terleme heyecan ve stres ile tetiklenir. Hastalar genellikle uykuda değil, sadece uyanık oldukları saatlerde bu sıkıntıyı yaşar.
- Aşırı terleme avuç içleri, ayak tabanı ve koltuk altlarında bölgesel olarak görülür.
- Avuç içi ve ayak tabanında terleme çocukluk çağından itibaren başlarken, koltuk altlarında ergenlikle beraber görülüyor. Hastaların yaklaşık % 60 - % 80’inde ailede aşırı terleme öyküsü vardır.
- Aşırı terlemeyi normal terlemeden ayırt etmek için: Giysilerin koltukaltlarında geniş bir kısımda tere bağlı ıslak görünüm, giyeceklerin renk ve yapısının ter nedeniyle lekelenmesi ve bozulması ile koku hastayı rahatsız eder. Aşırı terleme kişilerin yaşam kalitesini bozar. Okul, iş ve sosyal yaşamı zamanla bu durumdan olumsuz etkilenebilir, çeşitli sosyal ve sportif aktivitelerden bu nedenle kaçınabilir.
Botoks tedavisinin en etkili olduğu bölge koltuk altları
- Aşırı terleme sorununa karşı deri içine küçük dozlarda botoks (Botulinum toxin A) enjeksiyonu uygulanır. Botoks sinir lifleri tarafından ter bezlerinin uyarılmasını geçici olarak bloke eder ve ter üretimini engeller.
- Her bir koltuk altında 15-20 noktaya ince bir iğne ile ilaç deriye 15-20 derecelik açı ile uygulanır. Etkisi 4-12 ay kadar sürer. Tekrar eden uygulamalarda etki süresi uzar.
- Botoks tedavisinin en etkili olduğu bölge koltukaltlarıdır. Uygulamanın en rahat yapıldığı bölge de koltukaltıdır ve lokal anesteziye gerek kalmadan kısa sürede işlem tamamlanır. Gömleklerinin kol altları ıslanan, ipek, deri gibi terle bozulan giysileri kullanamayan hastaların koltukaltına botoks uygulanması tedavisine olumlu yanıt verir.
- Koltuk altına botoks uygulandığında ter üretimi sıfırlanmaz. Ancak normalin üstünde, aşırı olan terleme hasta için sosyal olarak kabul edilebilir, normal terleme düzeyine yakın bir duruma getirilir.
- Botoksla tedavi genel olarak güvenli bir yöntemdir. Yan etki görülme olasılığı çok düşüktür. Ortaya çıkabilecek yan etkiler de genellikle hastada ciddi rahatsızlık yaratmayan geçici durumlardır.
- Botoks işleminden sonra deodorant, parfüm kullanmanın sakıncası yoktur.