Bekaret vajinal estetiğe engel midir?
Son dönemde artış gösteren genital estetik, bazı tartışmaları da beraberinde getiriyor. Genelde normal doğum yapan kadınların tercih ettiği bu yöntem herkese uygulanabilir mi?
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Bora Cengiz, vajina estetiği ile ilgili merak edilenleri anlattı.
İki grup hastamız var. Bunlardan bir tanesi cinsel bölgenin dış görünüşünden memnun olmayanlar. Yapıda özellikle dış cinsel bölgede iç dudak ve dış dudakların farklı büyüklüklerde olması, iç dudakların uzun olması birçok hastada sosyal açıdan probleme yol açıyor. Çünkü dış dudaklar büyük olunca aktivite sırasında sürtünmeye bağlı ödem, ağrı, hassasiyete yol açabiliyor.
Bir de vajinal doğum yapmış olan kadınların problemleri var. Aslında yapılan ameliyatlar eskiden beri yapılan ameliyatlardır ama artık bu ameliyatlar hem fonksiyonel düzeltmeler hem de hastanın estetik kaygılarını ortadan kaldırmak için yapılıyor.
Bu tarz rahatsızlıklarda partnerin düşüncesinden çok kişinin ne hissettiği, nasıl mutlu olacağı daha önemlidir. Partneri değil kişiyi rahatsız eden bir durum var ise değişikliğe gidilmelidir.
Vajinal estetik ameliyatı nasıl uygulanır?
Hastanın şikayetlerine göre farklı işlemler uyguluyoruz. Doğumdan sonra olan vajinal bozulma fonksiyonel kayba göre yapılmaktadır yani anatominin eski haline getirilmesidir. Anatomi eski yerine getirildikten sonra birde hastanın daha önceden memnun olmadığı bölgelere estetik ameliyat uygulanır. Ortalama olarak tek bir onarım yaklaşık 30-45 dakika sürmektedir.
Cinsel estetik ameliyatlarında hem lokal anestezi hem de genel anestezi yöntemi uygulanmaktadır. Genel anestezi yönteminde genellikle hasta daha rahat etmektedir.
İyileşme süresi nedir?
Yaklaşık olarak 5-6 hafta sürmektedir. Bu süreç içerisinde bölgeye dikkat etmek enfeksiyon kapmama açısından önemlidir.
3. haftanın sonunda dikişler alınmaktadır. Cinsel ilişki dışında hastaya herhangi bir kısıtlama getirmiyoruz. 5-6 hafta cinsel ilişkiye girilmemesi gerekmektedir. İlk bir hafta içinde her ameliyat sonunda olduğu gibi dinlenilmesi gerekmektedir.
Doğum esnasında vajinal estetik ameliyatı yapılabilir mi?
Doğum yaptıran doktorlar bu işin eğitimini zaten alıyorlar. Bölgede hem onarım hem de yırtık varsa yırtığın toparlanması için eğitim alıyorlar ve bu işlem uygulanıyor.
Ameliyat için bakirelik önemli mi?
Bu yapılan ameliyatlarda fonksiyonel düzeltmeler olduğu için kızlık zarı zarar görmez.
Ameliyat sonrası hastaların tavrı
Özellikle doğumlar nedeniyle fonksiyon kayıpları olan hastalarda ameliyat sonrasında gözlerinde memnuniyetlerini anlayabiliyorum. İç ve dış dudakların onarımını yaptığım hastalarda da dış görünüşlerinde istedikleri sonuca ulaştıkları için oldukça memnunlar. En çok sıkıntı yaşayan kısım vajinal bölgeyi daraltan ya da hiç doğum yapmamış yalnızca fiziksel görüntüsünden rahatsız olan hastalar. Bu tip hastalarıma ameliyat için geldiklerinde eğer hasta kabul ederse bir psikiyatrik değerlendirme yapılmasını isterim. Hasta kendine dış görünüşünü takıntı haline getirdiği için ameliyat sonrasında düzeltme işlemi gerçekleştirilse bile bundan memnun kalmayabilir. Bu tür düzeltme ameliyatlarında hasta kendinde bir şeylerin yoluna girdiğini görüp kendini mutlu hissetmektedir. Görsel olarak düzelme başlayınca kişisel olarak da algılama değiştiği için kişi kendini daha iyi hisseder.
Kaynak: Hürriyet Aile