Sıvı ihtiyacınızı aldığınız kalori belirliyor!
Sağlıklı Beslenme Uzmanı Diyetisyen Canan Aksoy, sağlığınız için aldığınız kalori miktarına göre ne kadar su içmeniz gerektiğini anlatıyor.
Havaların ısınmasıyla beraber, vücudumuzdaki su kaybı ve dolayısıyla suya olan ihtiyacımız da giderek artacak. Vücutta pek çok hayati fonksiyonun yerine getirilmesinde önemli rol oynayan suyu özellikle bu dönemde yeterli miktarda tüketmek, sağlımızı korumak için büyük önem taşıyor.
Oksijenden sonra canlıların en önemli yaşam maddesi olan suyun
önemi sıcak havalarda bir kat daha artıyor. Öyle ki yemek yemeden
haftalarca hayatta kalabilen insanoğlu, susuzluğa ancak birkaç gün
dayanabiliyor.
Türkiye’de su arıtma cihazları pazarının öncülerinden Waternet’in Sağlıklı Yaşam Uzmanı Diyetisyen Canan Aksoy, özellikle yaz aylarında vücutta tutulması gereken su oranının çok önemli olduğunu belirterek, “Günlük su ihtiyacı alınan kaloriye göre belirlenmeli. Ortalama bir yetişkinin günde 1800-2200 kalori aldığını düşünürsek, bu durumda içilmesi gereken su miktarı 1,8-2 litre arasında değişiyor. Örneğin günlük olarak aldığımız ortalama kalori dışında üç dilim de çikolata pasta yersek, 1 dilim pastanın yaklaşık 500 kalori olduğu düşünüldüğünde ekstra 1,5 litre daha su içmeniz gerekiyor” dedi.
Vücut ağırlığının yüzde % 55- 75’i su olan yetişkin bir birey, bunun yüzde %10’nu kaybetmesi halinde şiddetli halsizlik ve sıcak çarpmasına gibi bir sonuçla karşılaşırken, yüzde % 20 kayıpta yaşamı tehlikeye giriyor. Bu nedenle yeterli miktarda ve güvenilir su tüketmek, sağlığımızı korumak için çok büyük önem taşıyor.
Diyetisyen Canan Aksoy, “Yazın artan sıcaklıkla birlikte vücudumuzdaki su kaybı da artar. Yediklerimize, hareketlerimize bu dönemlerde daha çok dikkat etmeliyiz. Su tüketimine de özel olarak dikkat etmeliyiz. Normal tüketimin dışında, günlük aldığımız kaloriyi de hesaba katmamız gerekiyor” diye konuştu.
Özellikle sıcak havalarda vücuttan % 2-5 oranında su kaybının ağız kuruluğu, derinin kızarması, yorgunluk, baş ağrısı ve fiziksel performansta düşüklüğe neden olacağını hatırlatan Aksoy, su içmek için bu belirtilerin ortaya çıkmasını beklemeden, hatta susama hissini beklemeden su içmenin sağlığın korunması açısından gerekli olduğunu vurguladı.
Ne kadar kalori, o kadar su
Diyetisyen Canan Aksoy, günde 1500 kalori alan birinin o gün içerisinde 1.5-2 litre su tüketmesinin önemine dikkat çekerek, terleyen kişilerin, spor veya egzersiz yapanların, nemli yerlerde yaşayanların veya çalışanların ise su ihtiyaçlarının artacağını hatırlatarak şunları söyledi: “Yeterli miktarda su tüketiminin en iyi göstergelerinden biri idrar rengi ve miktarıdır. Az miktarda ve koyu renk idrar yetersiz su alımını gösterir. Günde 7-8 kere idrara çıkmak ve idrar renginin berrak veya soluk sarı renkte olması ise, gerekli miktarda suyun alındığının göstergesidir.”
Waternet’in Sağlıklı Beslenme Uzmanı Diyetisyen Canan Aksoy, suyun vücutta pek çok hayati fonksiyonun yerine getirilmesinde önemli işlev gördüğünü belirterek suyun faydalarını şöyle sıraladı:
- Dolaşım sisteminin baş aktörü ( Besin maddelerinin hücrelere taşınmasını, atık maddelerin vücuttan atılmasını sağlar.)
- Hormonal dengenin katalizörü (Hormon, enzim ve kan hücrelerinin taşınmasına yardımcı olur. Kan hacminin oluşturulmasını sağlar)
- İskelet sisteminin yapı taşı (Eklemler için, karın boşluğunun kayganlaşmasını yarayan sıvıların yapısına girer. Organlar için tampon görevini görür ve vücut yapılarının korunmasına yardımcı olur)
- Duyu organlarının hayat kaynağı (Göz, ağız ve burun yapısının nemli olmasını sağlar.)
- Hipotalamus dengeleyicisi (Vücut ısısını korur.)
- Hücre sisteminin koruyucusu (Hücrelerin bütünlüğünün korunmasını sağlayan hücre zarının yapısını oluşturur.)