Ramazan ayında mutlaka dikkat edin!
Ramazan ayında sağlığı korumak için dikkat etmemiz gereken noktalar neler?
Toplumsal hayatımızın önemli bir parçası olan Ramazan Ayı; yemekleri, şenlikleri ve yaşam tarzıyla 7'den 70'e herkesi etkisi altına almakta! Zengin iftar sofraları, aile boyu yemekler, iyi dilekler herkesi yeniden bir araya getiriyor.
Tabii ,ibadetinizi büyük bir coşkuyla yaşarken doktorların ve uzmanların önerilerine kulak kabartmak da gerektiğini hatırlatalım. Ramazan ayı boyunca ne yapmalı? Nasıl beslenmeli? Sahurda ve iftarda nelere dikkat etmeli?
Mide rahatsızlıkları artıyor!
Şehir hayatının stresi ve kilo gibi problemlerin üzerine yanlış beslenme eklendiğinde Ramazan ayı boyunca reflü rahatsızlığının arttığını söylemeliyiz. Bu gibi rahatsızlıkları önlemek için öncelikle doğru beslenmek gerekiyor. Ayrıca, tok şekilde ve dolu mide ile yatılmaması her reflü hastasına önerilen bir önlem…
Ramazan ayı boyunca özellikle daha önceden saptanmış reflü yakınması olan kişilere iftarda az yemelerini, beş dakika içinde sofradan kalkıp yemeğe ara vermelerini ve yavaş çiğnemelerini öneriliyor. Sahurda ise; gece kalkıp çok miktarda gıda alımı yerine, yatmadan önce az miktarda gıda alıp en az bir saat sonra yatmalarını tavsiye ediyoruz.
Sahur ve iftarda önemli noktalar!
Sağlığımızı korumak için iftar ve sahurda dikkat etmemiz bazı noktalar var. Besinlerin sindiriminin kolaylaşması ve ertesi gün susuzluk hissinin yaşanmaması için yemek arasında yeterli sıvı almamız ve mümkün olduğu kadar sulu yemekler tercih etmemiz gerekiyor. Sahurda 3 bardak, iftardan sonra da saat başı bir bardak su tüketerek 8 -10 bardak su tüketimine özen göstermeyi unutmayalım! Susuzluğu gidermek için meyve suyu, asitli içecekler yerine bol bol su tüketmeliyiz. Tabii çay ve kahvesiz olmaz diyenler, yemekten sonra 45 dakika kadar beklerse daha iyi olacaktır.
Özellikle sahurda kan şekerini çabuk düşüren beyaz ekmek, pilav, tatlı, patates ve konsantre meyve suyu yerine; kepekli ekmek, süt, peynir, yumurta, domates, salatalık gibi yiyeceklerin tercih edilmesi gün içinde açlık hissinin daha az duyulmasını sağlayacak.
Uzmanlara göre oruç tutmak, gebe ve emzirme dönemindeki kadınlar, büyüme çağındaki çocuklar, yaşlılar, yolculuk yapanlar, sindirim problemi olanlar, tansiyon ve şeker hastalığı olanlar, psikolojik hastalığı olanlar ve yoğun egzersiz yapan sporcular için oldukça sağlıksız. Her şeyden önce kendi bedeninizin size emanet olduğunu ve ona iyi bakmanız gerektiğini söylemeliyiz.