Kilo vermek için nasıl salata tüketmeli?
Yaz mevsiminin yaklaşmasıyla kilo problemi yaşayan kişilerde de çeşitli diyet listeleriyle zayıflama telaşı başladı. Uzmanlar yaza sağlıklı ve formda girmek isteyenlere önemli uyarılarda bulunuyor.
Sağlıklı zayıflamak ve cildin güzelleşmesi için uzmanlar salata ve sebze yemeklerinin mucizesinden yararlanılmasını tavsiye ediyor.
Diyetlerde yenen salatalara
eklenen yağ ve diğer gıdalar hata!
Salataya eklenen ceviz, badem, peynir ve havuç gibi besinler salatayı ana yemek haline getiriyor…
Taze sebze ve salatalarla tok kalınarak, sağlıklı kilo verilebileceğini kaydeden Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Nöropsikiyatri Hastanesi Beslenme Uzmanı Gizem Köse, vitamin açısından da zengin olan sebzelerin zayıflamaya yardımcı olduğunu söyledi.
Köse şöyle konuştu:
“Renkli sebzeler, sadece kilo vermeyi kolaylaştırmakla kalmıyor aynı zamanda vücudun sıkılaşmasını da sağlıyor. Sebze tüketimini arttıran kadınlarda yağ oranının belirgin bir şekilde azaldığını gösteren çalışmalar var. Beslenme düzeninde her öğünde sebze tüketilmesiyle posa tüketimi arttırılmış oluyor. Böylece sindirim sisteminiz daha iyi çalışır. Özellikle renkli sebzeler bolca C ve K vitamini içerir. Salata yiyerek, mevsim geçişlerinde hem sağlığınızı hem de kilonuzu koruyabilirsiniz. Her öğünde mutlaka 1 kâse salata tüketilmeli.”
Özellikle koyu yeşil renkli sebzelerin C ve K vitamini içerdiğini de kaydeden Köse, bunun sonucunda cildin gergin ve güzel göründüğünü de belirtti.
Köse şöyle konuştu:
Sebzenin posası önemli!
“Koyu yeşil renkli sebzeler, hem kilo vermede hem kilo korumada faydalı. Hücrelerin yenilenmesi böylece de cildin sıkılaşması sağlanıyor. Ancak sebzeler eğer küçük parçalara ayrılırsa vitaminleri ölüyor ve geriye sadece posası kalıyor. Mideyi doldurma ve tokluk hissi verme işlevini ise posa üstleniyor. Yani salata yediğimizde sebzelerden aldığımız posa bize uzun süre tokluk sağlıyor. Bir besinin su içeriği ne kadar yüksek olursa, tokluk süresini de o kadar uzatır. Örneğin, salatalık ve brokoli ve marul hem tokluk veren hem de vitamin sağlayan değerli sebzeler. Salatalık %96, brokoli %89 ve marul ise %95 oranında su içerir. Ara öğünlerde de tüketilebilen ve 1 tanesi yaklaşık 10 kalori olan salatalık en iyi doyuran sebzedir.”
Salatada ceviz-peynir varsa yağ eklemeyin!
Salataya sebze dışında başka ürünler eklendiğinde yemek yanında alınan yan ürün olarak değil, ana öğün olarak tüketilmesi gerektiğini kaydeden Gizem Köse, özellikle ceviz, peynir eklenilmesi durumunda yağ konulmamasına dikkat çekti.
Köse şöyle dedi:
“Salataya 2 adet ceviz, badem ve 3 dilim de peynir ekleyerek tüketenler var. O zaman o salata artık yan öğün değil, ana öğün haline gelir. Dolayısıyla salatayı her öğünde yiyorum diyenler, eğer ceviz ve peynir ekledilerse iki ana öğün yemiş oluyorlar. Ayrıca yağ eklenmemesi gerekir. Çünkü ceviz ve bademin içinde bolca yağ asidi vardır. Salataya göz kararı yağ eklemekten de kaçınılmak gerekir. Her öğüne 1 tatlı kaşığı zeytinyağı eklenmeli. Oysa, ceviz, badem, yağ, zeytin hatta mayonez ekleyenler var. Bunların hepsinin tek anlamı salataya yağ konulması anlamına geliyor. Mısır eklenmesi karbonhidrat alımı demek. Havuç ve bezelye eklenmesi de ek kalori anlamına geliyor. Her ana öğünde sebze tüketirseniz gün içinde kendinizi çok daha canlı hissedersiniz. Kahvaltıda domates, salatalık, yeşillik diğer ana öğünlerde ise orta boy kâsede tüketeceğiniz salata size bolca vitamin ve mineral sağlar. Sebze yemeği tüketiyorsanız o öğünde salata yemenize gerek yok ama fazladan alacağınız az miktarda posanın da faydası var.”