İçgüdüsel beslenme nedir doyana kadar yiyin!
İçgüdüsel beslenme nedir, nasıl yapılır? Son dönemlerde oldukça popüler olan içgüdüsel beslenme hakkında merak edilenleri bir araya topladık!
Son zamanların en gözde diyeti olan içgüdüsel diyet, bir çok bilinen kilo verme yöntemlerini geride bırakıyor. Popüleritesi artmasına rağmen çok fazla eleştirilen içgüdüsel beslenme aslında sağlıklı yaşamanın tamamen içgüdüsel beslenmeden geçtiğini savunmaktadır. Elmaelma.com okurları için içgüdüsel beslenme hakkında merak edilenler...
SAĞLIKLI BESLENMENİN YOLU İÇGÜDÜSEL BESLENMEDEN GEÇİYOR!
İçgüdüsel beslenme tüm diyet algısını ve diyet listelerini tamamen yıkan, istediğiniz şeyi istediğiniz anda, doyana kadar yemenizi baz alan bir beslenme şekli. Beslenme uzmanlarının “Rafine şeker tüketmeyin”, “Aşırı tuzlu ve yağlı gıdalardan uzak durun” gibi önerilerinin gereksiz olduğunu savunan bu beslenme şeklini California’dan Evelyn Tribole ve Elyse Resch ortaya atıyor. Onlara göre vücudunuz ihtiyacınız olan besinleri yemek ister ve eğer bir şeyi yemek istiyorsanız da vücudumuzun zaten o besine ihtiyacı vardır. Acıkınca yemek, doyunca bırakmak ve vücudunuzun gönderdiği sinyallere göre yeme felsefesine dayanıyor. Bu şekilde beslendiğinizde vücudunuzun kilo dengeleme mekanizmasının sağlıklı bir şekilde süreceği öngörülüyor. Tribole ve Resch’e göre içgüdüsel beslenmenin temel prensipleri şunlar:
DİYETE DAİR HER ŞEYDEN VAZGEÇİN!
Diyet kitaplarını, dergilerini ve gördüğünüz bütün kilo verme önerilerine kulak asmayın! Kalori sayımı, almanız gelen karbonhidrat, yağ ve protein miktarlarının grama dökülmesi, kalori sınırlandırması, şekerden uzak durmak gibi diyetle ilgili her şey reddedilir.
DOYANA KADAR YİYİN!
“O besin kötü”, “bu besin iyi” demekten vazgeçin. İstediğiniz
şeyi canınız çektiğinde, doyana kadar yiyin ve bundan pişmanlık
duymayın. Bu tatlıyı yesem şu kadar dakika spor yapmam gerekir,
gibi düşünceleri kafanızdan silip atın.
Bir yiyeceği kendinize kısıtladığınız zaman beyniniz o şeyi sanki
bir daha hiç yiyemeyecekmişsiniz gibi algılıyor ve daha çok yemek
istiyor. Sonucunda da bir miktar yeseniz doyacağınız şeyin daha
fazlasını yemiş oluyorsunuz.
SINIRLARI KALDIRIN
Bir şey yediğiniz zaman kafanızda dönüp duran “bu sağlıksız”, “o sağlıklı” gibi düşüncelerden tamamen kurtulun. Çikolatalı bir kek sağlıksız, avokado sağlıklı, ekmek tüketmeyin, tatlı değil meyve yiyin, 1000-1500 kalorinin üstüne çıkmayın gibi diyetisyenlerden sıklıkla duyulan cümlelere meydan okuyun!
SPOR YAPMADAKİ AMAÇ KİLO VERMEK OLMASIN!
Birçok insan sporun sadece kalori yakıp kilo vermek için yapıldığını düşünüyor ve bunun için yapıyor. Sürekli bunu düşündüğünüzde bir süre sonra vazgeçecek ve spordan nefret etmeye başlayacaksınız. Spor yaparken yaktığınız kalorilere değil, o an nasıl hissettiğinize odaklanın. Kaslarınızın çalışmasını, vücudunuzun aktifliğini hissedin ve sevin. Spor sırasında salgılanan endorfin hormonunun yarattığı mutluluğu es geçmeyin!