Hemoroid olanlar nasıl beslenmeli rafine gıdalardan uzak durun!
Makat bölgesinde görülen bağırsak hastalığı olan hemoroidi olanlar nasıl beslenmeli? Sorusuna yanıt aradık. İşte beslenme listeniz!
Toplumun sıklıkla şikayet edilen sağlık sorunlarından biri de ''hemoroid'' olan halk arasında bağsur olarak adlandırdığımız makat bölgesinde oluşan bir sağlık sorudur. Tuvalete çıkamama ve acı çekmeye karşılık hemoroid hastalarına Diyetisyen Neslihan Aktepe beslenme önerilerinde bulundu. Hemoroid olanlar nasıl beslenmeli? Çoğunlukla hangi besinleri tüketmeli? İşte tüm sorularınızın yanıtı...
HEMOROİD NEDİR?
Hemoroid (basur, mayasıl, babasıl) hastalığında, hem hastalıktan korunmak ve hem de hastalığın alevlenme dönemlerinde rahat etmeleri açısından uygun bir diyetle beslenmeleri çok önemlidir.
Hemoroid hastalarının yoğun şekilde dışkı yumuşatıcı (laksatif) ilaçlar kullandıkları gözlemlenmektedir. Dışkılama eyleminin rahat olabilmesi için, dışkı yumuşatıcı ilaçlar kullanmak yerine; günde 2 Lt civarında su tüketmek, bol lifli ve doğal bir beslenme şekli tercih edilmelidir. 20-50 yaş grubundaki kişilerin diyetlerindeki günlük lif miktarı, erkeklerde ortalama 40 gram ve kadınlarda 25 gram olmalıdır.
Bazı besin düzensizliklerine neden olmamak için, diyetteki lif miktarının günde 50 gramı aşması önerilmez. Tahıl, bakliyat, soya fasülyesi, arpa, pirinç ve buğday, sebze ve meyvelerin dengeli şekilde alınması bağırsak hareketlerini arttırır ve kabızlık ile mücadelede çok yararlıdır. Hemoroid için meyvelerden A, B, C, E vitaminlerinin, çinkonun ve bioflavonoidlerin düzenli şekilde alınması yararlı olur. Bu maddeler aşağıdaki meyvelerde bulunurlar.
HEMOROİDİ OLANLAR NASIL BESLENMELİ?
Sıvı ağırlıklı beslenin, günlük 2.5-3 litre su tüketin, rafine gıdaları olabildiğince azaltın, sebze ve meyve tüketiminizi arttırın, hareketli bir yaşantıyı benimseyin, özellikle de düzenli egzersiz yapmaya çalışın, alkolden özellikle de mayalı olanlardan uzak durun, asitli gıdalardan ve baharatlardan uzak durun.
Kahvaltıdan sonra 5 dakikayı geçmeyecek şekilde tuvalette zaman geçirerek , bağırsaklarınıza düzenli tuvalet alışkanlığını kazandırın.