Hangi bölge, hangi hormon nedeniyle yağlanıyor?
İç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya, bölgesel yağ fazlalığından genetik nedenlerin yanı sıra hormonların da sorumlu olabileceğine dikkat çekiyor.
Neden vücudumuzun bazı bölümleri diğerlerine oranla daha yağlıdır yada neden bazı insanların vücudunda bölgesel yağlanma daha fazladır? İç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya'nın verdiği bilgiler şöyle:
Yağ oranı yüzde 25’i geçince tehlike çanları çalmaya başlar
Yağ hücresi insan vücudu için çok önemli bir organdır. Tıpkı akciğerlerimiz, kalbimiz, beynimiz gibi. Vücudumuzda özellikle Vitamin A, D, E, K’nın depo yeridir. Vücut ısısını sağlar, dışarıdan gelen darbeleri çeker kemik kırılmalarını önler. Bazı hormonların sentez yeridir. O nedenle bir insanın vücudunda sıfır yağ olması yaşamla bağdaşmaz. Yağ dokusu mutlaka vücutta olmalıdır. Ama bu oran kadınlarda vücut ağırlığının %30’undan erkeklerde %25’inden fazla olursa başta kalp damar hastalıkları, şeker hastalığı, eklem hastalıkları ve birçok kanser türüne neden olabiliyor.
Yağ hücreleri bütün vücuda dağılır. Ancak bazı bölgelere daha fazla dağılır. Yağ hücrelerinin vücutta dağılımı ise genetik eğilimle belirlenir.