Diyette doğru bilinen yanlışlar vücudunuzu aç bırakıyorsanız...

Vücuda fazla gelen kilolardan kurtulmak için çeşitli yollar bulunuyor. Ancak kısa sürede büyük bir fark elde edebilmek için bazı yanlış olan doğrular doğuyor.

Fazla kilolardan kurtulmak ve kısa sürede büyük sonuçlar elde etmek için çok fazla çaba sarf ediyoruz. Kısa sürede fazla kilo vermek için uyguladığımız diyetler ve ilaç takviyeleri... Her ne kadar kilo vermek bir başarı gibi görünse de kilo vermek için yanlış uygulanan yöntemler sağlık problemlerine neden olabilir. Kilo vermek için en çok yapılan yanlışlardan biri de vücudu aç bırakmaktır. Vücudu aç bırakmak kilo vermekten daha çok sağlı olumsuz yönde etkilemekten başka bir işe yaramayacaktır. İşte kilo vermek için sıklıkla yapılan doğru bilinen o yanlışları Diyetisyen Başak İnsel şu şekilde sıraladı...

VÜCUDU AÇ BIRAKMAYIN!

Fit ve sağlıklı bir vücuda sahip olmak herkesin hayallerini süslüyor. Günümüzde diyetisyene ve spor salonlarına gidenlerin sayısında önemli bir artış var. Zayıflamak için başvurulan yöntemlerden bir tanesi de yanlış ürün kullanımı. Bilinçsiz kullanılan besin takviyelerinin sağlığımız için tehdit oluşturduğuna dikkat çeken Diyetisyen Başak İnsel, “Toplumumuzda yanlış beden algısı var. Ayrıca hızlı kilo vermek veya hızlı kas kazanmak inancı ile yanlış yöntemlere başvurarak sağlığımızı bozuyoruz. Bu süreçler mutlaka uzman eşliğinde yönetilmelidir” dedi. 

DİYET KİŞİDEN KİŞİYE GÖRE DEĞİŞİR!

Sağlıklı beslenme hem zihnimiz hem de bedenimiz için büyük önem taşıyor. Kilo almanın temelinde sağlık sorunlarını bir kenara bırakırsak yanlış beslenme yatıyor. Aldığımız kiloları vermek için çeşitli yöntemlere başvuruyoruz. 

Bazen hızlı sonuçlar almak için bilinçsizce ve çok düşük kalorili diyetler yaparak; vücudun günlük fonksiyonlarını yerine getirmesi için ihtiyacı olan makro (karbonhidrat- yağ- prtotein) ve mikro (vitamin- mineral) besin ögelerinden fakir besleniliyor, bazen çevreden duyulan gelişi güzel beslenme önerileri veya internet üzerindeki popüler diyet trendleri uygulamak, bazense bilinçsizce tüketilen zayıflama ilaçları sağlığımızı tehlikeye atan yollardan sadece birkaçı olarak gösteriliyor. Unutulmamalıdır ki diyet bireyseldir, nasıl ki parmak izlerimiz birbirimizden farklı ise metabolizmamız da birbirimizden farklıdır.

AKŞAM YEMEKLERİNİ DİKKATE ALIN!

Uzman eşliğinde vücut analizleri ile programlı şekilde, vücudun ihtiyacı olan besin ögelerinin bulunduğu ve kişinin yaşı, cinsiyeti, fiziksel aktivite, sosyo- kültürel vb. durumlarınında göz önüne alarak planlanan beslenme programları ile zayıflama sürecinde başarı oranının yüksek olduğunu vurgulayan Diyetisyen Başak İnsel ”Gün içerisinde dengeli beslenme programınızla açlığınızı kontrol altında tutabilirsiniz" diyor.

Akşam yemeklerinizi geç saatlere bırakmayın çünkü gece uzun vakit aç olup yağ yakmak için güzel bir süreç. Düzenli bir uyku alışkanlığı olmalı. Sporun da eksik edilmemesi gerekiyor. Çünkü kilo ile beraber kaslarımızda da kayıplar oluyor. Sporda harcanan enerjiyi doğru besin grupları ile doğru porsiyonlarda alarak spor sonrası kas yapılanması ve yağ yakımı desteklenmelidir.