Okul döneminde çocuklar düzene uyum sağlaması için kuralları baştan yazın!
Okul döneminde çocuğunuzun düzene girmesi için kuralları baştan belirleyin! Yaz tatilinden sonra okul döneminde zorlanmasını istemiyorsanız...
Çocuğunuzun upuzun bir yaz tatillinden sonra okul hayatına kolaylıkla uyum sağlaması biraz zor olabilir. Ancak kuralları oyununa göre oynadığınız zaman bu durum o kadar da zorlayıcı olmayacaktır. Peki çocuğu okul hayatına adapte etmenin yolları nelerdir? İşte merak ettiğiniz soru hakkında Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Filiz Bakar, yapılacak bazı akıllı planlamalarla bu süreci çok daha kolay atlatmanın mümkün olabileceğini söylüyor. Okul süresince de korunması gereken düzen konusunda ise şu önerilerde bulunuyor…
UYKU SAATLERİNİ YENİDEN ORGANİZE EDİN
Yaz aylarında çok daha geç yatıp, geç kalkmaya alışan çocuklar için, okul döneminin belki de en zor yanı uyanabilmek oluyor. Dolayısıyla okullar açılmadan birkaç gün öncesinden uyku düzenini oturtmak gerekiyor. Çünkü kaliteli ve yeterli uykunun çocuğun büyüme ve gelişmesinde olduğu kadar, okul başarısında da etkili olduğu biliniyor. Uyku süresi çocuğun yaşına göre değişse de, ilkokul öğrencilerinin 21:30–22:00 civarında, ortaokul ve lise öğrencilerinin ise 22:30 civarında yatması uygun bulunuyor. Bu süreler sabah kalkış saatine göre değişebilse de sonuçta büyüme ve gelişmeleri devam eden çocukların günde 8-10 saat uyumaları gerektiğinin unutulmaması gerekiyor.
BESLENME DÜZENİ OLUŞTURUN!
Kahvaltı çocuklar için de en önemli öğünü oluşturuyor. Bu nedenle birkaç dakika fazla uyumak uğruna kahvaltının kesinlikle geçiştirilmemesi gerekiyor. Üstelik bunun için zaman ayırmak ve mümkünse aile bireyleriyle birlikte olmak son derece önem taşıyor. Bununla birlikte gün içinde okulda ya da çevresinde tüketilen besinlere de dikkat etmek gerekiyor. Prof. Dr. Filiz Bakar, beslenme önerilerini şöyle sıralıyor…
-Bir dilim ekmek, peynir, yumurta gibi temel besin öğelerinden
oluşan kahvaltı hazırlayın. Kahvaltıda bal, pekmez gibi ürünleri de
tüketmesini sağlayın.
-Mutlaka bir bardak süt içmesini sağlayın.
-Okulda da ya da çevresinde açıkta satılan yiyeceklerin hiçbir
şekilde yenmemesi konusunda kesin kural koyun, çocuklarınızı
uyarın.
-Beslenme saatlerinde yoğurt, meyve, bir dilim kek daha sağlıklı
ürünleri tercih etmesi konusunda yönlendirin. Gerekirse bunları
yanına koyun.
-Okuldan eve gelindiğinde, meyve ya da tost gibi küçük bir ara
öğün, akşam yemeğinde ise protein, karbonhidrat ve yağ içeren
sağlıklı bir akşam yemeği yemesini sağlayın.
GÜNLÜK VE HAFTALIK ÇALIŞMA PROGRAMI HAZIRLAYIN!
Okulun ilk haftalarından itibaren eve geliş saatlerine göre bir çalışma düzeninin oluşturulması konusunda çocuğunuza destek olun. Böylelikle kendine ait zamanı da belirleyebilecektir. Ayrıca kendi zevkine göre dekore edebileceği ya da ilgi alanlarına uygun düzenleyicilerle renklendireceğiniz bir ödev köşesi oluşturun. Ödevlerinin sorumluluğunu kendisinin almasını sağlayın. Ödevlerini siz yapmayın, sadece rehber olun.
MUTLAKA KENDİNE AİT ZAMAN DİLİMİNİN OLMASINI SAĞLAYIN!
Dinlenmesi, zihnini boşaltması için bir aktivite yapmasını özendirin. Kendiniz örnek olun. Neden hoşlandığını keşfederek (bisiklet, yüzme, voleybol, basketbol gibi) onu yapmasına fırsat yaratın. Hobi geliştirmesine (resim, müzik aleti çalma gibi) yardımcı olun. Arada bırakın biraz sıkılsın; bu durum yaratıcılığının gelişmesine fırsat yaratacaktır. Bunları yaparken tüm hafta sonu boyunca çocuğunuzu o kurstan bu kursa taşıyarak her şeyden çabuk bıkmasına da yol açmayın. Bilgisayar, tablet ve cep telefonuyla geçirdiği zamanı kısıtlayın.