Çocuklarda diş sağlığı nasıl olmalıdır tedavi edilezse psikolojik sorunlara neden olabilir!
Çocuklarda diş sağlığı nasıl olmalıdır? Okan Üniversitesi Diş Hastanesi Pedodonti Anabilim Dalı başkanı Prof. Dr. Işın Ulukapı tavsiyelerde bulundu.
Çocukların ağız-diş sağlığı her yaşta, çok önem taşıyan bir husustur. Ancak bazı dönemler vardır ki, bu dönemlere normalden daha fazla dikkat etmek gerekir. Örneğin okul dönemi. Çünkü bu dönemde dişlerinin görünümünden memnun olmayan çocuklar; kendine güvensiz ve içine kapanık olabiliyor. Bu durumda ne yazık ki çoçuğunuzun okuldaki başarısını ve arkadaş çevresiyle olan uyumunu etkiliyor. Peki çocuklarda diş sağlığı nasıl olmalıdır? Uzman doktor Prof.Dr. Işın Ulukapı, ailelere tavsiyelerde bulundu.
ÇÜRÜK VEYA KIRIK DİŞLER GÜVENİ AZALTIYOR!
Anasınıfı veya ilkokula yeni başlayacak olan çocuklar genellikle çok endişeli ve heyecanlı olurlar. İlk defa evlerinden başka bir yerde yanlarında anne babaları olmadan zaman geçireceklerdir. Kendi yaşıtları olan birçok çocukla iletişim halinde olacaklardır. Bu yaş grubundaki çocuklar genellikle yaşıtlarından farklı olmayı sevmezler ve kendilerini karşılaştırırlar. Ağız diş sağlığının önemi bu noktada karşılarına çıkar. Eğer ön bölgede çürük ve kötü görünen veya kırık dişleri varsa kendilerine olan güvenleri azalır, diğer çocuklar tarafından çeşitli sorularla karşılaşabilirler.
OKUL BAŞARISI OLUMSUZ ETKİLENEBİLİR!
Arka bölgedeki dişlerin çürük veya apseli olduğu dışardan fark edilmese de ağrılar başladığında çocuğun beslenmesi kadar okul başarısı da olumsuz etkilenecektir. Eğer çocuk diş hekiminden korkuyorsa genellikle dişinin ağrıdığın anne babasına söylemez. Ancak çürükler iyice derinleşip, ağrılar dayanılmaz olduğunda söyleyebilirler. Daha büyük yaşlardaki çocuklarda, özellikle de ergenlik dönemindeki çocuklar için de benzer sorunlar ortaya çıkmaktadır. Dış görünümünden ve dişlerinin görünümünden memnun olmayan çocuk, kendine güvensiz, içine kapanık arkadaşları ile kaynaşmayan, derslerde söz almak istemeyen bir tutum sergileyebilir.
''DOKTOR KONTROLLERİ ÖNEM TAŞIYOR''
Tüm bu nedenlerle çocukların ağız diş sağlığı kontrollerinin 6 ayda bir yaptırılmasında çok büyük yarar vardır. Bu kontroller sırasında diş hekimi, problemler ortaya çıkmadan koruyucu uygulamalar yapacak ve diş sağlığını korumak için beslenmede nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatacaktır. Eğer çürükler başlamışsa da, henüz ilerlemeden tedavilerini yapacaktır.