Çocuğun gelişiminde teknolojinin önemi eğitici oyunlara teşvik edin!
Teknolojiyle bu kadar içli dışlı olmamızla beraber bu durum çocuklarıda etkiliyor. Eğitim öğretim döneminde çocuklar teknolojiyle ne kadar içli dışlı olmalı?
Çocukların gelişiminde teknolojinin önemi oldukça büyüktür. Özellikle son zamanlarda teknolojinin gelişmesiyle beraber tüm alışkanlıklarımın altından çıkması ve bir çok işimizi kolaylaştırmasıyla beraber teknoloji sadece bizlerin değil aynı zamanda çocuklarımızında hayatına girmiş durumda! Peki okul döneminde ve çocuğun gelişiminde teknoloji nasıl olmalı? Okul döneminde çocuklar dijital platformlarla ne kadar içli dışlı olmalı? Eğitim ve öğretim yılının başlaması ile birlikte teknoloji kullanımı konusunda denge kurmak isteyen ebeveynler için DigiDetoks Sosyal Girişimi Kurucusu Tuğba Şengül’den tavsiyeler...
Teknoloji doğru kullanıldığında çocukların gelişimine katkı
sağlayacağı gibi aşırı kullanımı da birçok fizyolojik ve psikolojik
hastalığı beraberinde getiriyor.
EĞİTİCİ OYUNLAR OYNAMASI İÇİN TEŞVİK EDİN!
Tablet ve mobil cihazlarda eğitsel uygulamalardan faydalanmanın öğrenme sürecinde önemli bir unsur olduğunu belirten DigiDetoks Sosyal Girişimi Kurucusu Tuğba Şengül; “Öğrenciler bu oyunlar sayesinde kendi gelişimlerini daha rahat takip edebiliyorlar. Eğitici oyunlar öğrenciler arasında bir rekabet yaratırken, problem çözme becerilerini de geliştiriyor. Bu noktada ebeveynler hakimiyet kurmalı. Hakimiyet kurulduğunda çocukların kullandıkları programlar ve oyunların içeriklerini denetlemek ve onları yönlendirmek kolaylaşacaktır'' dedi.
YASAK KOYMAYIN!
Ebeveynler, yasak koymak yerine doğru yönlendirmeler yapmalı ve rol model olmalı. Çünkü ebeveynler ne yaparsa çocukları da aynısını yapmakta sakınca görmüyor. Yani ebeveynler çocuklarının yanında sürekli telefon ya da tablet ile ilgilenirse, çocuklar da bunu doğru kabul edip aynı şekilde davranmak istiyor.
AŞIRI KULLANIMA DİKKAT!
Aşırı kullanımı en kolay engellemenin yollarından birisinin bilgisayarın ebeveynler tarafından da kullanılabilir olması olduğunu belirten Tuğba Şengül; “Ebeveynler, çocuklarıyla birlikte aynı bilgisayarı kullandığı taktirde çocukların sorumluluk bilinci artıyor. Anne ya da babası bilgisayarı kullanırken sırasını beklediği için ayrıca sosyal becerileri de gelişiyor. Anne ve babaların yasak koymak yerine çocuklarını doğru yönlendirmesi bu noktada önem taşıyor” dedi.
ABARTILI KURALLAR BİRÇOK OLUMSUZLUĞU BERABERİNDE GETİRİYOR!
Okul çocuklarına günde en fazla 90 dakika teknoloji kullanımına izin verilmesi gerekmektedir. Uyku saatinden en az 1 saat önce çocukların teknoloji kullanımını bırakmasını sağlamak gerekiyor. Günlük saat sınırlaması dışında çocukların oynadığı oyunları, izlediği filmleri ve girdikleri siteleri de ailelerin özenle kontrol etmesi gerekiyor. Abartılı kurallar ile doğru olanı çocuklara anlatmak birçok olumsuzluğu da beraberinde getiriyor. Destekleyici bir yaklaşım benimsemek ve hissettiklerinizi çocuklarınız ile paylaşmak onların temel güven duygusuyla büyümesine yardımcı oluyor.
Çocuklar ebeveynleri ile kaliteli zaman geçiremediklerinde alternatif olarak tablete, bilgisayara ya da televizyona yöneliyor. Özellikle okulda gün içerisinde sıkılan çocuklar eve gelir gelmez direkt oyun oynamak ya da televizyon izlemek istiyor. Bu noktada ebeveynler çocuklarının ilgi alanlarını tespit ederek onlarla beraber hem eğlenceli hem de öğretici aktiviteler yapmalı. Ebeveynlerin çocukları ile yarattığı ortak zaman dilimleri, hem fiziksel hem de sosyal becerilerinin gelişmesine yardımcı oluyor.