Gece yatağını ıslatıyor mu?

Çoçuklar ve gençlerde yatak ıslatma, psikolojik nedenlere bağlı olabilir. Bu durumda çocuğun üstüne gitmemek, yüzüne vurmamak gerekiyor.

Beş yaşına gelmiş bir çocuğun yatağını ıslatması normal değildir. Bu durum çocuğun istemeden ve farketmeden yatağını ıslatması anlamına gelen enüzeis noktürna sorunu olduğunu gösterir.

Çoçuklar uykuda neden altını ıslatır?

Uyku sırasında idrar hissinin algılanmaması.

Gece üretilen idrar miktarının uygun düzeyde tutulması merkezi sinir sisteminin olgunlaşmaması.

Mesane ve ilgili kasların gelişmemesi.

Vücutta üretilen bazı maddelerin yeteri kadar salgılanmaması.

Yatak ıslatma psikolojik nedenlere mi dayanır?

Genel inanışın aksine gece yatak ıslatma psikolojik sorunların neden olduğu bir rahatsızlık değildir. Fakat gece altını ıslatmanın çocukta psikolojik sorunlara yol açabildiği bilinmektedir. Altını ıslatma nedeniyle çevresi tarafından tepki gören, başka bir yerde geceleyemeyen, tatile gidemeyen, durumundan utanç duyan bir çocuğun psikolojik açıdan etkilenmeyeceğini düşünmek mümkün değildir. Çocuklarda, gece yatak ıslatma, anne-babaların boşanması ve kavga etmelerinden sonra üçüncü en travmatik olay olarak görülmektedir. Bu nedenle beş yaşını geçmiş çocuklarda hala süren yatak ıslatma sorunu tedavi edilmelidir.

Yatak ıslatma, ilaç ile tedavi edilebilmektedir. İlaç tedavisinde desmopressin isimli etken madde kullanılmaktadır. Altını ıslatan çocukların bir bölümünde geceleri idrar üretimini azaltmakla görevli ADH adı verilen madde yeteri kadar yapılamamaktadır. Desmopressin kullanılarak vücuttaki ADH’nın eksikliği giderilmekte böylece gece boyunca mesanenin idrar hissini ortaya çıkaracak kadar dolmasının önüne geçilmektedir. Çocuklarda kullanımı son derece kolay ağızda eriyen tabletler şeklinde verilen desmopressin tedavisiyle çocukların %60-70’inde gece kuru kalma sağlanabilmektedir.
İlaç tedavisinin yanı sıra alarm cihazları ve uzman hekimlerin kontrolünde eklenebilecek başka tedavi şekilleri de mevcuttur.