Ergenlik döneminin tehlike çanları
Ergenlik döneminin hem ergen, hem de aile tarafından sancılı geçen bir dönem olduğunu belirten Klinik Psikolog Yaprak Kaymak Özgür, ergenlikteki tehlikeli sinyallerini anlatıyor.
Bazen sizin tüm çabalarınıza rağmen çocuğunuz ergenlik süreciyle baş etmekte zorlanabilir. Ergenlik döneminde çocuğunuzda değişimler olması normaldir ancak çocuğunuzun kişiliğinde ve davranışlarında çok belirgin olumsuz değişimler olması durumunda profesyonel yardım almak gerekebilir.
Tehlike sinyalleri nelerdir?
- Aşırı kilo alma ya da aşırı kilo kaybı
- Uyku problemleri (aşırı uyuma ya da uykusuzluk)
- Dış görünüşüyle ve bedeniyle ilgili aşırı takıntı, kaygı hali
- Kişiliğinde çok hızlı ve belirgin değişimler
- Sık sık okula gitmeme, okula gitmekte isteksizlik
• Çok düşük notlar
- İntihar hakkında konuşma ya da şakalar
- Sigara, alkol ya da uyuşturucu kullanımına ilişkin belirtiler
- Kanunlara karşı gelme
Bu gibi durumlar veya 6 haftadan fazla devam eden herhangi bir uygunsuz davranış, bir sinyal olabilir. Çocuğunuzun notlarında düşüşler ve yükselişler olabilir ama her zaman iyi notlar alan çocuğunuz bütün derslerinden kalıyorsa; sosyal, arkadaş canlısı çocuğunuz birden içine kapandıysa, bu konuda yardım almanız gerekebilir. Öğretmenlerine, rehber öğretmenine, çocuk doktorunuza, bir psikoloğa ya da psikiyatriste danışabilirsiniz.
Çocuğunuzun davranışları sizi hemen üzmesin!
Çocuğunuz ergenlik yıllarında ilerlerken başta çok yoğun yaşanan bu iniş çıkışların zamanla yavaşladığını fark edeceksiniz ve sonunda bağımsızlığını kazanmış, sorumluluk ve sizinle sağlıklı bir iletişim kurabilen genç yetişkinlere dönüşecekler. Bu dönemde bir anne/baba olarak başarısız olduğunuzu hissettiğiniz zamanlar olsa da aslında ergenlerin çoğu, bu süreci herhangi bir ciddi problem yaşamadan atlatıyor. Yakın zamanda gençlerle yapılan araştırmalar, bu dönemde aile içinde yaşanan tüm çatışmalara rağmen aslında ergenlerin, ailelerine sevgiyle bağlı olduklarını ve anne-babaları ile iyi anlaştıklarını düşündüklerini gösteriyor.